ΚΟΣΜΟΣ

Δανή συγγραφέας δικάζεται επειδή μετέφερε πρόσφυγες με το ΙΧ της...

Δανή συγγραφέας δικάζεται επειδή μετέφερε πρόσφυγες με το ΙΧ της...
Facebook / Lisbeth Zornig Andersen

Σε άκομη μία προσπάθεια να εδραιωθεί ως η λιγότερο ή μια από τις λιγότερο αλληλέγγυες στους πρόσφυγες χώρες, η Δανία δικάζει σήμερα δημοφιλή συγγραφέα και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, με την κατηγορία ότι μετέφερε με το ΙΧ της Σύρους πρόσφυγες...

Η Λίσμπεθ Ζόρνινγκ έκανε στο πρόσφατο παρελθόν το λάθος να βοηθήσει οικογένεια Σύρων προσφύγων να φτάσει στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Ο σύζυγός της, ο οποίος επίσης δικάζεται, προέβη σε μια ακόμα πιο παραβατική πράξη, καθώς κάλεσε πρόσφυγες στο σπίτι του, τους κέρασε καφέ και μπισκότα και εν συνεχεία τους μετέφερε στο σταθμό των τρένων, όπου και τους αγόρασε εισιτήρια για να ταξιδέψουν στη Σουηδία.

Η συγκεκριμένη δίκη, σύμφωνα με τον Guardian, είναι μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν με κατηγορούμενους εκατοντάδες Δανούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έσπευσαν να βοηθήσουν πρόσφυγες που έφτασαν στη Δανία περπατώντας από τη Γερμανία, έχοντας ως τελικό προορισμό τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, απαγορεύεται η μεταφορά ατόμων που δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα εξ ου και οι 279 συνολικά παραβάσεις που έχουν καταγραφεί από τις Αρχές στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες, η Ζόρνινγκ δήλωσε το προφανές: «Στις 7 του περασμένου Σεπτεμβρίου, περνούσα με το αυτοκίνητό μου από ένα σημείο στο οποίο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί πρόσφυγες. Πολύ απλά, δεν μπορούσα να επιστρέψω σπίτι με άδειο αυτοκίνητο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι απαγορευόταν να εξυπηρετήσω άτομα που έκαναν ώτοστόπ. Μετέφερα τέσσερις ενηλίκους και δύο παιδιά. Από όσο γνωρίζω, αυτό που απαγορεύεται είναι να περνάς παράνομα κόσμο από σύνορα και να έχεις κέρδος από αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ