ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ελπίδες και αντιδράσεις για το δεύτερο εμβόλιο - Αρχίζει η διανομή λέει η AstraΖeneca

Βρετανία: Ελπίδες και αντιδράσεις για το δεύτερο εμβόλιο - Αρχίζει η διανομή λέει η AstraΖeneca
AP Photo/Matt Dunham

Έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου της κατά της Covid-19 ακόμη και σήμερα δηλώνει η AstraZeneca, αμέσως μετά την έγκρισή του από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή. «Πραγματικά καταπληκτικό νέο» χαρακτήρισε την είδηση ο Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν αντιρρήσεις

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

«Πραγματικά καταπληκτικό νέο» και «θρίαμβος για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον». Με τα λόγια αυτά υποδέχτηκε ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, το νέο εμβόλιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία χώρες, με περισσότερους των 71.500 θανάτους, την πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων, τον υπερκορεσμό του συστήματος υγείας και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να ζουν υπό συνθήκες lockdown.

Πρόκειται για το δεύτερο εγκεκριμένο εμβόλιο της χώρας, μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTech, με το οποίο ήδη περίπου 600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία, την ώρα που το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που ανιχνεύτηκε πρώτα στη Βρετανία, συνεχίζει να εξαπλώνεται στον κόσμο. Σήμερα μάλιστα εντοπίστηκε και στις ΗΠΑ και μάλιστα σε πολίτη που δεν είχε ταξιδέψει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα ή αύριο, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα, ενώ έκανε λόγο για success story.

«Είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία... Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story», είπε.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους: είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer/BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, που είναι αρκετές για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια πολίτες, από την AstraZeneca.

Επιφυλάξεις και αντιδράσεις

Η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, από τη μεριά της διατηρεί επιφυλάξεις:

«Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες...ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων.

Ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, πάντως είναι ενθουσιασμένος, εκτιμώντας ότι προς την άνοιξη ο βαθμός ανοσοποίησης του πληθυσμού θα είναι πολύ ικανοποιητικός: «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος».

Κι ενώ στη Βρετανία η διανομή του βρετανικού εμβολίου ξεκινά ακόμη και σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), μέσω του εκτελεστικού διευθυντή της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion, δήλωσε την Τρίτη ότι πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Ιανουάριο.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ