ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση WikiLeaks: Παραμένει στη Βρετανία ο Τζούλιαν Ασάνζ - Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης

Υπόθεση WikiLeaks: Παραμένει στη Βρετανία ο Τζούλιαν Ασάνζ - Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση του 49χρονου ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ αποφάσισε η βρετανική δικαιοσύνη.

Έχοντας αποκαλύψει πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, ο Ασάνζ κατηγορείται για «κατασκοπεία» και το ενδεχόμενο της παραπομπής του σε δίκη στις ΗΠΑ επέσυρε το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες (που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές αρχές) δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει», τόνισε η δικαστής στην απόφασή της.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Έκρηξη χαράς

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με μια έκρηξη χαράς από τους περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να αγκαλιάζονται. Με σηκωμένη τη γροθιά φώναξαν «Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» και «Κερδίσαμε!»

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.

Πέρα από το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η στάση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ασάνζ παραμένει άγνωστη. Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο. Όμως πριν δέκα χρόνια ο Μπάιντεν είχε συγκρίνει τον Ασάνζ με «ένα high tech τρομοκράτη».

Μετά την απόφαση αυτή η πλευρά των ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ