ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει ξανά η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί

Ανεβαίνει ξανά η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί
AP Photo/Anmar Khalil

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν με μια σειρά από εμπρηστικές κινήσεις καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη με εντολή Τραμπ

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε την διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον, με την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια μορφή «πυρηνικού εκβιασμού».

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Η Τεχεράνη γνωστοποίησε την κίνησή της αυτή, προχωρώντας στην βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το απόγευμα ότι το «Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».

Το Ιράν κατέσχεσε επίσης χθες ένα δεξαμενόπλοιο σημαίας Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τα ημι-επίσημα πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν, με το αιτιολογικό της «δημιουργίας περιβαλλοντικής και χημικής ρύπανσης στον Περσικό Κόλπο».

Και οι δύο κινήσεις ήρθαν μια μέρα μετά την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία των ΗΠΑ του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Καθώς η ένταση συνεχίζει να αυξάνονται, ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να διατηρήσει έναν αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή, αντιστρέφοντας την απόφασή που είχε λάβει την περασμένη εβδομάδα να το αποσύρει από την περιοχή.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τόσο την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου όσο και την επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, με τον εκπρόσωπό του να σημειώνει ότι «το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν αναπτύχθηκε αρχικά μυστικά, συμπεριλαμβανομένου του Φορντόφ, και το Ιράν διατήρησε ένα τεράστιο αρχείο από το προηγούμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, μαζί με πολλά από τα βασικά στελέχη που ηγήθηκαν αυτού του προγράμματος».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα θα αξιολογήσουν τις ενέργειες του Ιράν υπό το φως αυτής της προκλητικής ιστορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τεχεράνη: Παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

«Περίπου στις 7 το βράδυ (17:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) φθάσαμε το 20%», δήλωσε ο Καμαλβαντί στη συνέντευξη αυτή, την οποία έδωσε πριν από τα μεσάνυχτα.

Μετά την ώρα αυτή, πρόσθεσε, «η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% αναμένεται ότι θα γίνει εντελώς σταθερή, κάτι που σημαίνει πως εισάγουμε στην είσοδο [των συσκευών φυγοκέντρησης ουράνιο εμπλουτισμένο στο 4%] και παίρνουμε 20% στην έξοδο».

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως άρχισε τη διαδικασία που έχει στόχο να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20% στον υπόγειο σταθμό του Φορντόβ.

Η απόφαση αυτή αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας βάσει της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη.

Αυτό το νέο μέτρο αποδέσμευσης από τη συμφωνία έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Καμαλβαντί εξήγησε πως ο οργανισμός του έθεσε σε εφαρμογή έναν νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δίνει εντολή την κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με ρυθμό 120 κιλών ετησίως.

Το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο στο επίπεδο αυτό πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Βιέννης, με την οποία είχε δεχθεί να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ