ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια κορωνοϊού: Έλλειψη, σύγχυση και πολιτικές συγκρούσεις

Εμβόλια κορωνοϊού: Έλλειψη, σύγχυση και πολιτικές συγκρούσεις
AP Photo/Alvaro Barrientos

Με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό να καθυστερεί σε όλον τον κόσμο λόγω έλλειψης εμβολίων και ανεπάρκειας των υγειονομικών μηχανισμών, εντείνεται η σύγχυση και οξύνεται η πολιτική αντιδικία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ διαπραγματεύεται την παραγγελία άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των BioNTech και Pfizer. Η αρχική παραγγελία ήταν 200 εκατομμύρια δόσεις, η οποία στη συνέχεια έγινε 300 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παρήγγειλαν εξαρχής 600 εκατομμύρια δόσεις. Έτσι έχουμε το παράδοξο οι ΗΠΑ να έχουν στη διάθεσή πολύ περισσότερες δόσεις από τη Γερμανία, ενώ το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε γερμανικό έδαφος. Η ΕΕ επέλεξε να «μοιράσει» τις παραγγελίες της σε περισσότερους προμηθευτές με το σκεπτικό του επιμερισμού του ρίσκου. Ωστόσο, ορισμένοι είδαν στην επιλογή «εθνικό πολιτικό» δάκτυλο, δηλαδή την επιδίωξη της Γαλλίας να βάλει στο παιχνίδι το εμβόλιο της γαλλικής Sanofi. Τελικά η ΕΕ έχει στη διάθεσή της λιγότερες δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer από τις απαιτούμενες, ενώ τα άλλα εμβόλια δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί. Πολύ σύντομα θα αδειοδοτηθεί το εμβόλιο της Moderna, ενώ μετά θα πάρει σειρά αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

Πολιτική σύγκρουση στη Γερμανία

Στη Γερμανία για την οποία το 2021 είναι εκλογική χρονιά, η έλλειψη των εμβολίων έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση. Οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες του SPD επιτίθενται στους χριστιανοδημοκράτες του CDU, ιδιαίτερα στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Ο Βαυαρός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Φλόριαν Ποστ ζήτησε την «σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα της προμήθειας του εμβολίου. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρέδωσε εξ ονόματος των ομοσπονδιακών κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν έναν κατάλογο τεσσάρων σελίδων με ερωτήματα για τον εμβολιασμό. Μεταξύ άλλων, του ζητά «να απαντήσει γιατί η ΕΕ έχει παραγγείλει τόσο λίγες δόσεις εμβολίου και γιατί απέρριψε μεγαλύτερες προσφορές δόσεων από τις εταιρείες Biontech και Moderna».

Η επικεφαλής του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμάπουρ χαρακτήρισε την κριτική του SPD «φτηνή προσπάθεια να κάνει προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της πανδημίας». «Οι αποφάσεις ελήφθησαν από κοινού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία αποτελείται από χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες», επισήμανε.

Ελλείψεις και αστοχίες

Ωστόσο, ελλιπής είναι και η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik 5, κάτι που παραδέχεται η Μόσχα. Σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο «από κοινού παραγωγής εμβολίων. «Συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι επαφές για το θέμα αυτό ανάμεσα στους υπουργούς Υγείας και άλλους ειδικευμένους θεσμούς των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εμβολιασμός του ρωσικού πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου και παρτίδες του έχουν σταλεί στην Λευκορωσία, την Σερβία και την Αργεντινή. Η Ινδία θα συμβάλει με την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου και συμφωνίες σύμπραξης έχουν υπογραφεί με την Βραζιλία την Κίνα και την Νότια Κορέα.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων του κορωνοϊού που έχουν σταλεί σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Η κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις τα νοσοκομεία που καθυστερούν στους εμβολιασμούς.

Η δοσολογία

Σύγχυση όμως σημειώνεται και στο ζήτημα της δοσολογίας του εμβολίου BioNTech/Pfizer. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των ελλείψεων στα εμβόλια, η Δανία ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer θα χορηγούνται με απόσταση έξι εβδομάδων. Η Μεγάλη Βρετανία επιτρέπει απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων μέχρι και 12 εβδομάδων

Ωστόσο η ίδια η BioNTech δήλωσε ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 δεν είναι αποδεδειγμένη για την περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης καθυστερήσει. Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακοίνωσε:

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές.»

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αντιτίθεται στις προτάσεις για αλλαγή στις δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού (μείωση του αριθμού των δόσεων από δύο σε μία ή περιορισμός των δύο δόσεων στο μισό η κάθε μία) ή στην καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι έστω με την πρώτη δόση.

Επιφυλακτική η Αυστραλία

Στους αντίποδες του κυνηγιού των εμβολίων, βρίσκεται η Αυστραλία η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι : «Η Αυστραλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Βρετανία. Δεν διστάσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν χρειάζεται να αναλάβουμε ανώφελους κινδύνους.»

Η Αυστραλία έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία , όμως κάποιες εστίες εμφανίστηκαν πρόσφατα στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Μόλις 26 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

Με πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων, η χώρα έχει προγραμματίσει να αγοράσει σχεδόν 54 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης. Παράλληλα έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση 51 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Novavax και 10 εκατομμυρίων αυτού της Pfizer/BioNtech.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ