ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» βρετανικού δικαστηρίου στην αποφυλάκιση Ασάνζ με εγγύηση

«Όχι» βρετανικού δικαστηρίου στην αποφυλάκιση Ασάνζ με εγγύηση
(AP Photo/Matt Dunham)

«Όχι» στο αίτημα του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ για αποφυλάκιση με εγγύηση είπε βρετανικό δικαστήριο, μετά από την απόρριψη της έκδοσής του προς τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

H νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον Ασάνζ προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο πως δεν υπάρχει κίνδυνος ο 49χρονος πελάτης της να παραβιάσει την εγγύηση όπως έκανε το 2012, όταν και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία –όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες εν καιρώ απορρίφθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, λόγω ανησυχίας για την ψυχική του υγεία και υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να αυτοκτονήσει.

«Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες (που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές αρχές) δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει», τόνισε η δικαστής στην απόφασή της.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Έκρηξη χαράς

Η απόφαση του δικαστηρίου για την μη έκδοσή του έγινε δεκτή με μια έκρηξη χαράς από τους περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να αγκαλιάζονται. Με σηκωμένη τη γροθιά φώναξαν

«Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» και «Κερδίσαμε

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.

Πέρα από το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η στάση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ασάνζ παραμένει άγνωστη. Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ.

Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο.

Όμως πριν δέκα χρόνια ο Μπάιντεν είχε συγκρίνει τον Ασάνζ με «ένα high tech τρομοκράτη».

Μετά την απόφαση αυτή η πλευρά των ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ