ΚΟΣΜΟΣ

Εντάσεις έξω από τα κτίρια του Καπιτωλίου σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ

Εντάσεις έξω από τα κτίρια του Καπιτωλίου σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ
(AP Photo/Jose Luis Magana)

Μικρότερες διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σε κτίρια του Καπιτωλίου σε διάφορες πολιτείες στις ΗΠΑ. Στην Ατλάντα, το Όρεγκον, το Ντένβερ, το Σάλεμ και την Τοπέκα, συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Βίντεο από τη θυγατρική του CNNi, KATU, έδειξε αρκετές εκατοντάδες άτομα σε διαδήλωση μπροστά από το Καπιτώλιο του Όρεγκον, που στέκονταν στο ψιλόβροχο.

Σε ένα σημείο, διέκοψαν μια σειρά ομιλητών για να παίξουν το μήνυμα του Τραμπ στο twitter στους ταραχοποιούς στην Ουάσινγκτον.

«Αυτός ήταν ο Πρόεδρος. Δεν πηγαίνουμε σπίτι εδώ. Μόλις αρχίζουμε», είπε ένας από τους επικεφαλής της ομάδας.

Στην Ατλάντα, δεκάδες άνθρωποι στάθηκαν επίσης απέναντι από το Καπιτώλιο, πολλοί κρατούσαν σημαίες. Στο Ντένβερ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο στο Κολοράντο.

Οι αρχές αναφέρουν ότι μια διαμαρτυρία υπέρ του Τραμπ μέσα στο Καπιτώλιο του Κάνσας στο Τοπέκα επιτράπηκε και ήταν ειρηνική.

«Δεν υπήρξε ζήτημα από όσα γνωρίζω», δήλωσε στο CNNi ο υπολοχαγός Terry Golightly, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Καπιτωλίου του Κάνσας. Η διαδήλωση επιτράπηκε για μια ώρα και έχει τελειώσει, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα επεισόδια σημειώθηκαν στην Ουάσινγκτον, καθώς μερίδα υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, έσπασε τα προστατευτικά κάγκελα και εισέβαλε στο χώρο του Καπιτωλίου.

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε στο στήθος. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης και τουλάχιστον ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Στο καπιτώλιο εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με πολίτες να συγκρούονται με αστυνομικούς. Βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να σπάνε παράθυρα και στη συνέχεια να σκαρφαλώνουν σε αυτά.

Αστυνομικοί τράβηξαν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ