ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Πέμπτος νεκρός και παραιτήσεις υπουργών

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Πέμπτος νεκρός και παραιτήσεις υπουργών
AP Photo/Andrew Harnik

Σαρωτικές είναι οι συνέπειες της βίαιας εισβολής ακροδεξιών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο για να σταματήσουν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.  

Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ΝτεΒός έγινε χθες Πέμπτη το δεύτερος μέλος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή της μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η ΝτεΒός — η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater, που δεν υπάρχει πια, μέγα υποστηρικτή του Τραμπ — επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου.

«Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε τη ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Τα απομεινάρια μιας ιστορικής ημέραςAP Photo

Ο ίδιος Μακόνελ χαρακτήρισε «στάση» την εισβολή στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας όπου εδρεύει το Κογκρέσο, κρίνοντας ότι «απέτυχε» και παίρνοντας αποστάσεις από τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας εξάλλου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση με άμεση ισχύ του επικεφαλής της αστυνομίας της Γερουσίας, του Μάικλ Στένγκερ, μία ημέρα μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο κ. Μακόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, η Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ — θα αναλάβει πρόεδρος του σώματος την 20ή Ιανουαρίου — είχε διαμηνύσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι εάν ο κ. Μακόνελ δεν απέπεμπε τον κ. Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου (US Capitol Police, USCP), ο Στίβεν Σαντ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου.

Την παραίτηση του Σαντ απαίτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο τρόπος που έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο προκάλεσε σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ. Για να απωθηθούν οι οπαδοί του Τραμπ από τον χώρο επενέβησαν δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ορισμένοι νοσηλεύονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν παρατήρησε ότι αν στο Καπιτώλιο γινόταν «διαδήλωση (του κινήματος) Black Lives Matter, θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά» από ό,τι οι στην πλειονότητά τους λευκοί οπαδοί του Τραμπ, προσθέτοντας δηκτικά «ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αλήθεια — και είναι απαράδεκτο».

Πέμπτος νεκρός

Παράλληλα, αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή του μετά την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Πέμπτη και επιβεβαίωσε αργότερα η αστυνομία του Καπιτωλίου.

Πρόκειται για τον πέμπτο άνθρωπο που γίνεται γνωστό ότι έχασε τη ζωή του εξαιτίας της εισβολής οπαδών του Τραμπ, με σκοπό να εμποδιστεί το αμερικανικό Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ «τραυματίστηκε» κατά τη διάρκεια συμπλοκής «με διαδηλωτές» την 6η Ιανουαρίου, και αφού επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της USCP «κατέρρευσε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του» χθες βράδυ, προστίθεται.

Ο Σίκνικ είχε ενταχθεί στο σώμα το 2008.

Για τον θάνατό του θα διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία της Ουάσινγκτον, την USCP και ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Τα πρόσωπα της βίας

Τα πρόσωπά τους κάνουν τον γύρο του κόσμου μετά την εισβολή τους χθες στο Καπιτώλιο. Φωτογραφήθηκαν με τα πόδια ανεβασμένα στο γραφείο της προέδρου της Βουλής, άλλοι να παρελαύνουν κρατώντας μια σημαία της Συνομοσπονδίας ή να κάθονται στην έδρα του προέδρου της Γερουσίας.

Ποιοι είναι αυτοί οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, που ωθούμενοι από τη ρητορική του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα έσπειραν το χάος στους χώρους του αμερικανικού Κοινοβουλίου; Πολλοί έχουν πλέον ταυτοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που τραυματίστηκε θανάσιμα στα βίαια επεισόδια.

Ακολουθούν βασικά χαρακτηριστικά ορισμένων από αυτών, που στην πλειονότητά τους είναι ενεργοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ρίτσαρντ Μπαρνέτ, ένας υπέρμαχος των όπλων

Προερχόμενος από το Αρκάνσας, αυτός ο 60χρονος με έντονη Νότια προφορά εισέβαλε στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι, της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτό είναι «το γραφείο μου», είπε χθες στο τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο KFSM 5News. «Είμαι ένας φορολογούμενος. Είμαι πατριώτης. Αυτό δεν είναι το γραφείο της. Της το δανείσαμε».

O εισβολέας Ρίτσαρντ Μπαρνέτ, περιχαρής στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι.Screen grab/Twitter

Γνωστός σε τοπικό επίπεδο για τη διαχείριση μιας ομάδας στο Facebook, της 2A NWA STAND, υπέρμαχης των όπλων, ο Ρίτσαρντ Μπαρνέτ, με το παρατσούκλι "Bigo", ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε σε αυτό το γραφείο σχεδόν τυχαία. «Με έσπρωξαν εκεί», είπε, καθώς «έψαχνα την τουαλέτα».

Πριν αποχωρήσει, άφησε ένα προσβλητικό σημείωμα στην Νάνσι Πελόζι. Παραμένει ασύλληπτος, αν και ενδέχεται να συλληφθεί πολύ σύντομα. «Αν φοβάμαι; Όχι! Αλλά η φυλακή είναι μια πιθανότητα», είπε σε δημοσιογράφους μετά την έξοδό του από κτίριο του Καπιτώλιου.

Τζέικ Αντζέλι, ο συνωμοσιολόγος με το καπέλο με κέρατα βούβαλου

Γυμνόστηθος, με καπέλο αυτόχθονα Αμερικάνου, με κέρατα βουβάλου και μακιγιάζ, ο «πνευματικός πολεμιστής», όπως αυτοπεριγράφεται ο ίδιος, κέρδισε την προσοχή φωτογράφων στις τέσσερις γωνίες του Καπιτωλίου.

Με καταγωγή από την Αριζόνα, αυτός ο 30χρονος και κάτι άνδρας έχει θεαθεί πολλές φορές σε διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ στο Φοίνιξ τους τελευταίους μήνες, φορώντας συστηματικά αυτή την ένδυση.

Ο Τζέικ Αντζέλι παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα «ψηφιακό στρατιώτη του QAnon», το συνωμοσιολογικό κίνημα του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ήρωας και που είδε την χθεσινή εισβολή ως ένα θρίαμβο.

«Είμαστε πατριώτες, στην πρώτη γραμμή στην Αριζόνα, που θέλουμε να προσφέρουμε τη θετική μας ενέργεια στην Ουάσινγκτον», έγραψε ο Αντζέλι σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης των υπερσυντηρητικών, Speak.

Μάθιου Χέιμπαχ, από το νεοναζιστικό κίνημα

Φωτογραφιζόμενος δίπλα στον Τζέικ Αντζέλι, ο 29χρονος με στρογγυλά γυαλιά Μάθιου Χέιμπαχ, θεωρείται από το Southern Poverty Law Center, ένα παρατηρητήριο εξτρεμιστικών οργανώσεων, ως «το πρόσωπο μιας νέας γενιάς λευκών εθνικιστών».

Ο Χέιμπαχ θεωρείται ένας από τους διοργανωτές της πορείας ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια), τον Αύγουστο του 2017, στο περιθώριο της οποίας μια γυναίκα σκοτώθηκε από έναν νεοναζί.

Άνταμ Τζόνσον, ο κλέφτης του πόντιουμ ομιλιών της προέδρου της Βουλής

Κουβαλώντας το πόντιουμ ομιλιών της Νάνσι Πελόζι, αυτός ο 30χρονος και κάτι άνδρας, φορώντας ένα σκουφί Τραμπ χαιρέτισε αυθόρμητα τον φωτογράφο, γεμάτος χαμόγελο.

Μετά από χθες, είναι περισσότερο η σύζυγός του, μια γιατρός, που επωμίζεται το βάρος της διάρρηξης, κατακλυζόμενη από σαρκαστικά μηνύματα σε πολλούς ιστότοπους στους οποίους εκείνη αναφέρεται.

Αναγνωρίστηκε γρήγορα ως ο Άνταμ Τζόνσον, κάτοικος του Πάρις της Φλόριντα, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

Άσλι Μπάμπιτ, 14χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, σκοτώθηκε στο Καπιτώλιο

Ήταν το πρώτο γνωστό θύμα αυτής της βίαιης εισβολής: ενώ προσπαθούσε να περάσει από ένα σπασμένο παράθυρο σε ένα διάδρομο του κτιρίου του Κογκρέσου, η Άσλι Μπάμπιτ, 30 και κάτι χρονών, δέχθηκε από κοντινή απόσταση μια σφαίρα που πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό της αστυνομίας του Καπιτωλίου. Αργότερα υπέκυψε στους τραυματισμούς της.

Ενεργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπέρμαχη θεωριών συνωμοσίας, αυτή η «λιμπερτέριαν» από την Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο Twitter, είδε την άνοδο των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον ως μια «καταιγίδα», που θα έφερνε τη χώρα «από το σκοτάδι στο φως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ