ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κατατέθηκε το αίτημα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Κατατέθηκε το αίτημα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ
(AP Photo/Patrick Semansky)

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν σήμερα στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Επισημαίνονται επίσης οι επαναλαμβανόμενοι ψευδείς ισχυρισμοί του Τραμπ ότι κέρδισε τις εκλογές, αλλά και η πίεση που άσκησε σε αξιωματούχους στη Τζόρτζια να «βρουν» τις σχεδόν 12.000 ψήφους που χρειάζονται για να ανατραπεί η ήττα του.

«Με όλα αυτά, ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των θεσμών της κυβέρνησης», αναφέρει το ψήφισμα. «Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ισότιμο κυβερνητικό θεσμό. Έτσι προδίδει την εμπιστοσύνη του ως Προέδρου, ζημιώνοντας πρόδηλα το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το άρθρο, το οποίο εισήχθη από τους Δημοκρατικούς Ντέιβιντ Σισιλιν από το Ρόουντ Άιλαντ, τον Τζέιμι Ράσκιν του Μέριλαντ και τον Τεντ Λου της Καλιφόρνια, ανέφερε επίσης την 14η τροπολογία του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι «απαγορεύεται σε κάθε άτομο που έχει εμπλακεί σε εξέγερση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών να φέρει το αξίωμα».

Η Βουλή πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης για την παραπομπή μέσα στην εβδομάδα. Αν εγκριθεί, ο Τραμπ θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές σε δίκη με στόχο την καθαίρεση από το αξίωμά του.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές επιχείρησαν επίσης τη Δευτέρα να προχωρήσουν σε ψήφισμα, προτρέποντας τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία, που προβλέπει την καθαίρεση ενός προέδρου ο οποίος δεν είναι ικανός να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Σώματος, ωστόσο, μπλόκαραν το αίτημα.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως το σώμα θα εξετάσει τον νόμο για προσφυγή στην 25η Τροπολογία, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν μια αρχική προσπάθεια προώθησης του νόμου στο σώμα.

Παράλληλα η Πελόζι ανέφερε πως έπειτα από αυτή τη διαδικασία, οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα την Τετάρτη.

Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Η παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για τον Τζο Μπάιντεν, όμως η Γερουσία όπως αναμενόταν από τους περισσότερους παρατηρητές τον αθώωσε, τον Φεβρουάριο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ