ΚΟΣΜΟΣ

Παραπομπή Τραμπ: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον λόγο πλέον έχει η Γερουσία

Παραπομπή Τραμπ: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον λόγο πλέον έχει η Γερουσία
AP Photo/J. Scott Applewhite

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την παραπομπή του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία για «υποκίνηση εξέγερσης» μία εβδομάδα μετά την εισβολή ακροδεξιών υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων. 

Με 232 ψήφους υπέρ -εκ των οποίων 10 Ρεπουμπλικανοί- και 197 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμπει για δεύτερη φορά τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ σε δίκη στη Γερουσία.

Όπως εκτιμά το CNNi, η δίκη αυτή θα είναι τελείως διαφορετική συγκριτικά με την παραπομπή Τραμπ με την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας όταν πίεσε την Ουκρανία να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν,διότι κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στη Γερουσία -στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί- ωστόσο είναι ασαφές κατά πόσον μια τέτοια δίκη θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα ώστε να καθαιρεθεί ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, απέρριψε της εκκλήσεις των Δημοκρατικών για να συγκληθεί άμεσα η Γερουσία για δίκη- καθιστώντας πιθανότερο να μην καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος πριν τη λήξη της θητείας του την επόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ρεπορτάζ της Washington Post ότι είχε ενημερώσει τον κορυφαίο των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ότι δεν είναι πρόθυμος να προβεί σε έκτακτη σύγκληση του σώματος για θέμα καθαίρεσης του Τραμπ μετά την παραπομπή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι ήδη τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Τραμπ, κατά τη διαδικασία στην Γερουσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ