ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Κινέζικη «απόβαση» στην Ευρώπη

Εμβόλιο κορωνοϊού: Κινέζικη «απόβαση» στην Ευρώπη
Zhang Yuwei/Xinhua via AP

Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό έχει εξελιχθεί σε μάχη της ανθρωπότητας απέναντι στον χρόνο.

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσει αυτό το γιγάντια εγχείρημα, τόσο πιο πολλές ανθρώπινες ζωές θα σωθούν. Στόχος είναι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Ακόμα όμως και πριν την επίτευξη της ανοσίας, θα σημειωθεί σημαντική μείωση της θνητότητας αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα με την ανθρωπιστική μάχη, εκτυλίσσεται κι ένα περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό παίγνιο στο οποίο εμπλέκονται οι υπερδυνάμεις, τα κράτη και οι πολυεθνικοί κολοσσοί. Σε αυτό το παίγνιο ίσως η οικονομική πτυχή να μην είναι η πιο σημαντική. Γύρω από το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υφαίνεται ένας περίπλοκος ιστός για συνεργασιών και ανταγωνισμών που αποσκοπούν στο ενίσχυση του διεθνούς κύρους και την επέκτασης των σφαιρών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων.

Το κινέζικο εμβόλιο

Είναι χαρακτηριστικό του πλουραλισμού του σύγχρονου κόσμου ότι στο παιχνίδι του εμβολίου για τον κορωνοϊό δεν παίζει μόνη της η Δύση. Συμμετέχουν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αυστραλία και η Βραζιλία.

O πρόεδρος της κινέζικης εταιρίας Sinovac, Yin Weidong, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της εταιρία θα φτάσουν τον Φεβρουάριο το 1 δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως για το εμβόλιο CoronaVac. Σήμερα οι δυνατότητες φτάνουν τις 500 εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Ο κ. Yin απάντησε και στις αιτιάσεις για το ότι οι δοκιμές στη Βραζιλία έδειξαν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου (λίγο πάνω από το 50% που απαιτείται για την έγκριση), υποστηρίζοντας ότι οι δοκιμές διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά παντού αποδεικνύεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το βραζιλιάνικο ερευνητικό κέντρο Butantan.

Το CoronaVac είναι ένα από τα τρία εμβόλια κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί στην Κίνα. Σύμφωνα με τις κινέζικες Αρχές έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εμβολιάστηκε ο Ερντογάν

Το CoronaVac είναι το εμβόλιο που επέλεξε η Τουρκία για το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμού. Την Πέμπτη εμβολιάστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Μετά τον εμβολιασμό του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι: «Ο αριθμός των εμβολίων, στο πρώτο στάδιο, είναι σαφής. Τώρα, άλλες 25-30 εκατομμύρια δόσεις θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό γρήγορα.» Προσέθεσε ότι όλα τα εμβόλια που θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία, θα προέρχονται από τη Sinovac, τουλάχιστον για τώρα.

Ένα εκατομμύριο δόσεις στο Βελιγράδι

Σήμερα έφτασε στο Βελιγράδι με ειδική πτήση από το Πεκίνο μια μεγάλη παρτίδα του άλλου κινεζικού εμβολίου της κρατικής εταιρίας SinoPharm. Πρόκειται για ένα εκατομμύριο δόσεις που θα αρχίσουν να χορηγούνται στη Σερβία από τη Δευτέρα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το εμβόλιο αυτό που παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 86%, αναπτύχθηκε με την κλασική μέθοδο παραγωγής εμβολίων και συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου. Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, κατά την άφιξη του αεροπλάνου που μετέφερε το κινέζικό φορτίο των εμβολίων, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ

Έγκριση και από τον Όρμπαν

Τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Sinopharm ξεκίνησε και η Ουγγαρία. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών, Ταμάς Μέντζερ. «Η διαδικασία έγκρισης είναι σε εξέλιξη υπό τις οδηγίες των Ούγγρων ειδικών", δήλωσε στο Reuters.

Νωρίτερα ο Γκέρκελι Γκουλιάς, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, είχε δηλώσει ότι η Βουδαπέστη κατέληξε σε συμφωνία με την Sinopharm για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ο Γκέρκελι Γκουλιάς πρόσθεσε ότι οι αποστολές του εμβολίου στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν πολύ αργά στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγκρίνει ένα κινεζικό εμβόλιο, σπάζοντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει ήδη εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Πετυχημένη δοκιμή του Ad5-Ncov

Τέλος, η ρωσική φαρμακευτική εταιρία Petrovax ανακοίνωσε ότι το 92.5% των Ρώσων εθελοντών οι οποίοι εμβολιάστηκαν δοκιμαστικά με το τρίτο κινέζικο εμβόλιο Ad5-Ncov, ανέπτυξαν αντισώματα. Το Ad5-nCoV αναπτύχθηκε από την εταιρία CanSino και μια κινεζική στρατιωτική ερευνητική μονάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ