ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους Ιnfluencers - Για να περάσουν το μήνυμα

Ινδονησία: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους Ιnfluencers - Για να περάσουν το μήνυμα
ΑP Photo

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι πρώτοι που εμβολιάζονται κατά του νέου κορωνοϊού είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στην Ινδονησία, όμως, προτεραιότητα δίνεται και στους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ινδονήσιος ηθοποιός και influencer Ράφι Άχμαντ, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους στη χώρα που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου την ίδια μέρα με τον πρόεδρο της χώρας. Σε βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram, στο οποίο εμφανίζεται να κάνει το εμβόλιο, ο Ράφι Άχμαντ συνέστησε στους 49,6 εκατομμύρια ακολούθους του: «Μην φοβάστε τα εμβόλια».

https://www.instagram.com/p/CJ-7lWbnDqV

Σύμφωνα με το Reuters, μόνο το 37% των Ινδονήσιων έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί και το 40% αναφέρει ότι θα το σκεφτεί. Το 17% απαντά ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Στη χώρα μέχρι τώρα έχει καταγραφεί αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία είναι πάνω από 900.000 και τα θύματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 26.000.

Η επιλογή της κυβέρνησης της Ινδονησίας να δώσει προτεραιότητα στους influencers στη στρατηγική της για τον εμβολιασμό δεν είναι και τόσο παράλογη. Μπορεί να φαίνεται αντίθετη με αυτό που κάνουν άλλες χώρες, που είναι ο εμβολιασμός των ευάλωτων ηλικιωμένων πληθυσμών και των επαγγελματιών υγείας, όμως υπάρχει μια βάσιμη λογική πίσω από αυτό το σκεπτικό, δήλωσε στο Vice η Τζένιφερ Γιανγκ Χούι, ερευνήτρια στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Σ. Ρατζαράτναμ της Σιγκαπούρης.

«Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 είναι ζωτικής σημασίας για την Ινδονησία. Η αξιοποίηση των influencers για να προσεγγίσoυν τον εργαζόμενο πληθυσμό που έχει την τάση να εμπιστεύεται τα μηνύματά τους θεωρείται τρόπος να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα και να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες μιας οικονομικής ύφεσης», παρατήρησε.

Λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του ο Άχμαντ πήγε σε ένα πάρτι και στη συνέχεια λόγω των αντιδράσεων απολογήθηκε μέσω Instagram: «Το χθεσινό συμβάν οφείλεται αποκλειστικά σε αμέλεια μου. Ελπίζω επίσης ότι οι φίλοι μου και όλοι οι Ινδονήσιοι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγείας, παρόλο που οι εμβολιασμοί είναι σε εξέλιξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ