ΚΟΣΜΟΣ

Μία ορκωμοσία διαφορετική από τις άλλες: Οι 15 πιο σημαντικές στιγμές μιας ιστορικής ημέρας

Μία ορκωμοσία διαφορετική από τις άλλες: Οι 15 πιο σημαντικές στιγμές μιας ιστορικής ημέρας
AP Photo/Evan Vucci

Σε τίποτα δεν θύμιζε τις προηγούμενες η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με φόντο το Καπιτώλιο.

Τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας και η πρώτη απουσία απελθόντα προέδρου πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ενάμιση αιώνα, έδωσαν το στίγμα.

Παρόλα αυτά, ακόμη μια ορκωμοσία έκλεισε με πυροτεχνήματα και μηνύματα για ενότητα και ελπίδα.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές στιγμές της ορκωμοσίας το 46ου προέδρου των ΗΠΑ

Ο Τραμπ φεύγει από τον Λευκό Οίκο

Αν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του, εθεάθη αρκετές φορές δημοσίως, μεταξύ άλλων κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος ακόμη των ΗΠΑ.

trump_white_house.jpg
O Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετά τον Λευκό ΟίκοAP Photo/Alex Brandon

Πριν επιβιβαστεί μαζί με την πρώην Πρώτη Κυρία στο Marine One, είπε στους δημοσιογράφους, πριν τους αποχαιρετίσει, ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να υπηρετήσει ως 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ μιλάει στην βάση Άντριους πριν φύγει για τη Φλόριντα

Ο Τραμπ διοργάνωσε επίσης μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, κατά την οποία μίλησαν τόσο ο ίδιος όσο και η Μελάνια Τραμπ.

trump_basi_andrews.jpg
H τελευταία ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.AP Foto/Luis M. Alvarez

Ο πρώην πρόεδρος ευχαρίστησε την οικογένειά του και τον προσωπάρχη του και υποσχέθηκε να «πολεμά πάντα». Επίσης, ευχήθηκε στην επερχόμενη διοίκηση Μπάιντεν «μεγάλη τύχη», παρότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον διάδοχό του.

Από τη μεριά της, η Μελάνια Τραμπ είπε στους παρευρισκόμενους ότι «το να είμαι η πρώτη σας κυρία ήταν η μεγαλύτερή μου τιμή».

Στη συνέχεια, οι δυο τους επιβιβάστηκαν στο Air Force One για τελευταία φορά και πήραν το προεδρικό αεροπλάνο για το σπίτι τους στη Φλόριντα.

Ο Μπάιντεν πηγαίνει στην εκκλησία

Την ώρα που ο Τραμπ επιβιβαζόταν στο Air Force One, ο Τζο Μπάιντεν και η γυναίκα του, Τζιλ, έφταναν στον καθεδρικό ναό του Σεντ Μάθιου στην Ουάσινγκτον όπου παρέστησαν σε λειτουργία με την οικογένειά τους, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τη δική της οικογένεια.

O εκκλησιασμός του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ λίγο πριν την ορκωμοσία είναι μία από τις παραδόσεις που τήρησε ο Τζο Μπάιντεν.AP Photo/Evan Vucci

Παρόντες ήταν επίσης οι επικεφαλής στο Κογκρέσο και των δυο κομμάτων.

Είναι παράδοση οι μελλοντικοί πρόεδροι, το πρωί της ορκωμοσίας τους, να παρακολουθούν τη λειτουργία, συχνά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, μια μικρή εκκλησία στην πλατεία Λαφαγιέτ, γνωστή και ως «Η εκκλησία των Προέδρων».

Ο Μπάιντεν φτάνει στο Καπιτώλιο

Οι Μπάιντεν έφτασαν στο Καπιτώλιο λίγο μετά τις 11 το πρωί συνοδεία της αντιπροέδρου Χάρις και του συζύγου της, Νταγκ Έμχοφ.

Φτάνοντας στην σκηνή που είχε στηθεί για την ορκωμοσία μπροστά από το εμβληματικό κτήριο, ο Μπάιντεν χαιρέτησε τον πρώην πρόεδρο και πρώην προϊστάμενό του Μπαράκ Ομπάμα, και κάθισε στη θέση του εν μέσω χειροκροτημάτων.

Οι… γροθιές Χάρις και Ομπάμα

Πηγαίνοντας προς τη θέση της στη σκηνή της ορκωμοσίας, η Χάρις χαιρέτισε τον Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας γροθιές.

O Μπαράκ Ομπάμα και η Κάμαλα Χάρις έσπασαν πολλές παραδόσεις με την εκλογή τους, ο καθένας από το δικό του αξίωμα.Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Η χειρονομία, λίγο πριν η Καμάλα Χάρις γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε συμβολικό βάρος καθώς Ομπάμα και Χάρις έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι αφροαμερικανοί που υπηρέτησαν στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Με τον ίδιο τρόπο, η Κάμαλα Χάρις χαιρέτισε την Μισέλ Ομπάμα, η οποία επίσης έγραψε ιστορία ως η πρώτη μαύρη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Ο όρκος της Χάρις

Η Χάρις ορκίστηκε περίπου ένα τέταρτο πριν τις 12 το μεσημέρι. Κατά τον όρκο της χρησιμοποίησε δύο Βίβλους.

Η Χάρις έγινε επίσημα η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Νοτιοασιάτισσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο όρκος του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε τον όρκο του στις 11:48 χρησιμοποιώντας μια Βίβλο κειμήλιο από τον 18ο αιώνα την οποία κρατούσε η Τζιλ Μπάιντεν. Τον όρκο διάβασε ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στο κοινό καλώντας για ενότητα και υποσχόμενος να γίνει «πρόεδρος όλων των Αμερικάνών», μαζί και όσων δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Επίσης, έδωσε το πλαίσιο της πολιτικής του, κάνοντας λόγο για έναν «χειμώνα κινδύνου» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τραγούδια και ποίηση

Στην τελετή της ορκωμοσίας πήραν μέρος αρκετοί καλλιτέχνες με την Lady Gaga να εκφωνεί με συγκινητικό τρόπο τον Εθνικό Ύμνο ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε ένα μείγμα εμβληματικών τραγουδιών για την ιστορία των ΗΠΑ όπως το «This Land is your Land» και «America the Beautiful».

Η Αμάντα Γκόρμαν, η νεότερη βραβευμένη ποιήτρια της χώρας απήγγειλε με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο ένα ποίημα στο οποίο κάλεσε τους Αμερικανούς να «αφήσουν πίσω μια χώρα καλύτερη από αυτοί που τους άφησαν» και να ενωθούν.

Η χαλαρή στιγμή Πενς και Χάρις

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος σε αντίθεση με τον Τραμπ παρέστη στην ορκωμοσία, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα όταν ο ίδιος και η σύζυγός του, Κάρεν Πενς, έφτασαν στο σημείο της εκδήλωσης.

pence_harris.jpg
O πρώην και η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε χαλαρή στιγμή.Rod Lamkey/Pool Photo via AP

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμούς τους από την Χάρις και τον σύζυγό της, τα δύο ζευγάρια απεικονίστηκαν χαμογελαστά σε χαλαρή στιγμή.

Ο Μπάιντεν υπογράφει τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα

Μετά το τέλος της εκδήλωσης έξω από το Καπιτώλιο, ο Μπάιντεν υπέγραψε τρία έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της Διακήρυξης για την Ημέρα Ορκωμοσίας, υποψηφιότητες σε θέσεις Υπουργικού Συμβουλίου και υποψηφιότητες σε θέσεις υπο-Υπουργικού Συμβουλίου

Τα δώρα του Μπάιντεν και της Χάρις

Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος έλαβαν επίσης δώρα από το Κογκρέσο, όπως είναι συνηθισμένο, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα ζωγραφικής από έναν μαύρο ζωγράφο από τον Εμφύλιο Πόλεμο που παρουσιάστηκε στον Μπάιντεν από τον Γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, ένα Ρεπουμπλικανό από το Μισούρι.

Η δημοκρατική γερουσιαστής της Μινεσότα, Amy Klobuchar, χάρισε στον Μπάιντεν και την Χάρις κρυστάλλινα βάζα Lenox, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι και ο πλέον ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ έδωσαν στον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο αμερικανικές σημαίες.

Στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον.

Οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους, οι οποίοι παρέστησαν νωρίτερα στην ορκωμοσία, τους συνόδευσαν στο κοιμητήριο, στον τελευταίο σταθμό του Μπάιντεν πριν μπει στον Λευκό Οίκο.

Η πορεία της ορκωμοσίας

Ο Μπάιντεν και η οικογένειά του βγήκαν από την προεδρική πομπή για να περπατήσουν στην οδό Πενσυλβανίας έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος σταμάτησε μερικές φορές για να χαιρετήσει το πλήθος κατά μήκος της διαδρομής, όπως την δήμαρχο της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπόουσερ και τον Αλ Ρόκερ του NBC.

Ο Πρόεδρος σταμάτησε μερικές φορές για να χαιρετήσει τους ανθρώπους κατά μήκος της διαδρομής, όπως ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον Muriel Bowser και ο Al Roker του NBC.

Ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι το ζεύγος Μπάιντεν έφτασε στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά ως προεδρικό ζεύγος.

Αυτός και η πρώτη κυρία σταμάτησαν για μια στιγμή καθώς έπαιζε το "Hail to the Chief"

Αγκαλιάστηκαν, έγνεψαν στις κάμερες και μαζί με την ευρύτερη οικογένειά τους προχώρησαν στο Grand Foyer για να ξεκινήσουν την προεδρία.

Πυροτεχνήματα πάνω από την πρωτεύουσα

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα.

Πυροτεχνήματα πάνω από τον Λευκό ΟίκοAP Photo/Gerald Herbert

Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία παρακολούθησαν την εορταστική προβολή από το Μπλε Μπαλκόνι Δωμάτιο πάνω από τον Λευκό Οίκο South Lawn.

Η αντιπρόεδρος και ο σύζυγός της παρακολουθούσαν από το Μνημείο του Λίνκολν καθώς η τραγουδίστρια Katy Perry ερμήνευσε το τραγούδι της «Πυροτέχνημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ