ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Ενδείξεις ότι η βρετανική παραλλαγή του Covid συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

Τζόνσον: Ενδείξεις ότι η βρετανική παραλλαγή του Covid συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε απόψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πέρσι στη χώρα ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Σύσταση από τη Γαλλία για τις μάσκες: Μην χρησιμοποιείτε υφασμάτινες

Να αποφεύγουν τις υφασμάτινες μάσκες συνιστούν οι Αρχές της Γαλλίας στους πολίτες, σημειώνοντας ότι οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης είναι μια πιο ασφαλής επιλογή για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες μάσκες και ιδιαίτερα οι χειροποίητες δεν προστατεύουν όπως πρέπει από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Οι γαλλικές Αρχές αναμένουν ραγδαία εξάπλωση του βρετανικού στελέχους κορωνοϊού στη χώρα μέσα στον επόμενο μήνα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο εθνικό lockdown.

«Η πρόταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μην χρησιμοποιεί πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο υπουργός Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ειδική οδηγία για τον τύπο των μασκών που υποχρεούνται να φορούν οι πολίτες. Παράλληλα, στη Γαλλία ισχύει μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00, ωστόσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα ήθελαν οι Αρχές.

Οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας προτείνουν στους πολίτες να φορούν μόνο τρεις τύπους μασκών κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους:

-οι χειρουργικές μάσκες
-οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2»
-και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ