ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ποια τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊός: Ποια τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alessandra Tarantino

Αλλοιώσεις στη γλώσσα και κηλίδες στα χέρια και τα πόδια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού που θα οδηγούσαν σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο σε 666 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 25% από αυτούς παρουσίαζε αλλοιώσεις στη γλώσσα και το 40% δερματικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους και αλλοιώσεις στις θηλές της, με τη μορφή λείας πλάκας, οι οποίες «συχνά συνδέονταν με την απώλεια της γεύσης», συνεχίζει η μελέτη αυτή, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι είχαν αίσθηση καψίματος ή κοκκινίλες στα χέρια και τα πόδια, κηλίδες ή σημεία που είχαν ξεφλουδίσει.

Σε συνδυασμό με τα πιο συνηθισμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, οι ενδείξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σημειώνει η μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ