ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία μποϊκοτάρει τη Volkswagen μετά την ακύρωση της επένδυσής της

Η Τουρκία μποϊκοτάρει τη Volkswagen μετά την ακύρωση της επένδυσής της
Swen Pfoertnerdpa via AP

Μποϊκοτάζ στη Volkswagen ασκεί η τουρκική κυβέρνηση, αποσύροντας τα οχήματα της εταιρείας από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων.

Παρατηρητές εκφράζουν την πιθανότητα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιδρά έτσι στην ακύρωση της επένδυσης της Volkswagen στην Τουρκία.

Ειδικότερα, το προεδρικό γραφείο φαίνεται πως έδωσε εντολή με εγκύκλιο προς τα υπουργεία και τις Αρχές να αποσύρουν τα αυτοκίνητα της εταιρείας ως υπηρεσιακά, όπως γράφει η εφημερίδα Sözcü.

Αρχικά η Volkswagen σχεδίαζε να αποκτήσει εργοστάσιο για τα μοντέλα Passat και Skoda Superb κοντά στη Μαγνησία Μικράς Ασίας. Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα δημιουργούνταν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας, ενώ η παραγωγή θα έφτανε τα 300.000 οχήματα τον χρόνο.

Το κρίσιμο γεγονός για την ακύρωση της επένδυσης ήταν η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία τον Οκτώβριου του 2019. Μετά από αυτό, η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της. Όλα «ναυάγησαν» το 2020 με τον κορωνοϊό να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση αυτή.

Έτσι, η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως πως «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ