ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζήτησαν για συγχώνευση - μαμούθ ExxonMobil και Chevron

Συζήτησαν για συγχώνευση - μαμούθ ExxonMobil και Chevron
AP Photo/David Duprey, file

Προκαταρκτικές συνομιλίες στις αρχές του 2020 για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών είχαν οι εκτελεστικοί διευθυντές των ExxonMobil Corp και Chevron Corp., σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις συζητήσεις αυτές.

Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Οι συζητήσεις, οι οποίες δεν είναι πια ενεργές, είναι ενδεικτικές της πίεσης που δέχθηκαν οι εταιρείες που κυριαρχούν στον πετρελαϊκό τομέα, καθώς η πανδημία Covid-19 εξαπλώνονταν και οι τιμές του αργού πετρελαίου βυθίζονταν.

Οι συνομιλίες μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή της Exxon Ντάρεν Γουντς και του εκτελεστικού διευθυντή της Chevron Μάικ Βιρτ ήταν αρκετά σοβαρές ώστε να σχεδιασθούν νομικά έγγραφα που περιλαμβάνουν ορισμένες πλευρές της συγχώνευσης, είπε μία από τις πηγές. Η αιτία για για την οποία τερματίσθηκαν οι συνομιλίες δεν στάθηκε δυνατό να γίνει γνωστή.

Οι πηγές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, επειδή το όλο ζήτημα είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Η Exxon και η Chevron, έχουν κεφαλαιοποίηση 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι τιμές των μετοχών των δύο εταιρειών κατέγραψαν μεγάλη πτώση το 2020, εξαιτίας ενός πολέμου τιμών του πετρελαίου, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αλλά και των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της COVID-19 που προκάλεσαν την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η τιμή των μετοχών της Exxon, με τους επενδυτές να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της εταιρίας και τις αποφάσεις για τις δαπάνες της.

Στις συνομιλίες τους οι εκτελεστικοί διευθυντές των δύο πετρελαϊκών κολοσσών οραματίστηκαν την επίτευξη συνεργιών μέσω της μαζικής μείωσης του κόστους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καθοδική πορεία των ενεργειακών αγορών, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Στα τέλη του 2019, η Exxon είχε περίπου 75.000 εργαζόμενους, ενώ η Chevron, περίπου 48.000 εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ