ΚΟΣΜΟΣ

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που έβαλαν χειροπέδες σε 9χρονο μαύρο κορίτσι στη Νέα Υόρκη

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που έβαλαν χειροπέδες σε 9χρονο μαύρο κορίτσι στη Νέα Υόρκη
Rochester Police Department via AP

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν, μετά από εντολή της δημάρχου, οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν σε βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να βάζουν χειροπέδες και να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού εναντίον ενός μαύρου κοριτσιού 9 ετών στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης

Το βίντεο έχει προκαλέσει νέο κύμα αγανάκτησης για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

«Δυστυχώς, η πολιτειακή νομοθεσία (της Νέας Υόρκης) και η συλλογική σύμβαση με εμποδίζουν να λάβω ταχύτερα και σοβαρότερα μέτρα», σημείωσε η μαύρη δήμαρχος, η Λόβλι Γουόρεν, σε μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχω ένα παιδί δέκα ετών, είναι παιδί, είναι μωρό. Και ως μητέρα αυτό το βίντεο είναι κάτι που δεν θα ήθελα να βλέπω», τόνισε η Γουόρεν χθες.

Ο δήμος δεν διευκρίνισε πόσοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να αποπερατωθεί η εσωτερική έρευνα που διενεργεί η αστυνομία του Ρότσεστερ. Πλάνα από τις κάμερες που φόραγαν οι αστυνομικοί, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προχθές Κυριακή, δείχνουν ότι τουλάχιστον επτά εξ αυτών ήταν παρόντες στο συμβάν.

Κατά τον υπαρχηγό της αστυνομίας του Ρότσεστερ, τον Αντρέ Άντερσον, το κορίτσι είχε καταληφθεί νωρίτερα από μανία, παραληρούσε, απειλούσε να σκοτώσει τη μητέρα του και να αυτοκτονήσει.

Όπως καταγράφουν τα πλάνα, αστυνομικοί προσπαθούν να λογικέψουν το παιδί, προτού του περάσουν χειροπέδες και το αναγκάσουν να καθίσει στο πίσω κάθισμα περιπολικού.

Το κορίτσι, έκλαιγε, φώναζε, εξεγειρόταν, αστυνομικοί το προειδοποίησαν ότι θα του έριχναν σπρέι πιπεριού, κατόπιν το έκαναν πράγματι, εξαγριώνοντάς το ακόμα περισσότερο.

Ο Αντρέ Άντερσον ανέφερε ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν πρόθεση να συλλάβουν το παιδί, αλλά να το πάνε σε νοσοκομείο, όπου το διακόμισαν εντέλει, προτού βγει μερικές ώρες αργότερα.

Προσοχή! Σκληρό βίντεο

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που αστυνομικοί στο Ρότσεστερ κατηγορούνται για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ντάνιελ Προυντ έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια πέθανε αφού αστυνομικοί τον κράτησαν με τη βία επί ώρα ακινητοποιημένο στο έδαφος. Οι αστυνομικοί του είχαν φορέσει μια κουκούλα στο κεφάλι, τη λεγόμενη “spit hood”, διότι τους έφτυσε και ισχυρίστηκε ότι είχε κορωνοϊό.

Ο θάνατος του Προυντ, ο οποίος επίσης υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ είχε διεξαχθεί και εσωτερική έρευνα για το περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ