ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο

Covid-19: Πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο
AP Photo

Πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες από τότε που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρώτες εκστρατείες εμβολιασμού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έως σήμερα στις 10.00 ώρα Ελλάδας, έχουν γίνει τουλάχιστον 101.317.005 εμβολιασμοί σε τουλάχιστον 77 χώρες ή περιοχές, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες πηγές.

Το Ισραήλ δείχνει τον δρόμο

Το Ισραήλ είναι, μακράν, η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ στη μάχη της ανοσοποίησης. Έως σήμερα, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού (37%) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ένας Ισραηλινός στους πέντε (21%) έχει λάβει επίσης και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία εμβολιασμού.

Όλα τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στον κόσμο απαιτούν δύο δόσεις για την εξασφάλιση της βέλτιστης ανοσοποίησης.

Προνόμιο των πλούσιων χωρών

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα), που φιλοξενούν μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 65% των δόσεων που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο. Εκτός του Ισραήλ, πρόκειται ουσιαστικά για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και του Κόλπου.

Στην πρώτη γραμμή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού ), οι ΗΠΑ (32,2 εκατ. δόσεις, 7,9%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,4 εκατ. δόσεις, χωρίς δεδομένα για τον αριθμό των ανθρώπων) ή ακόμα και η Σερβία (6,2%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 12,7 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,3% του πληθυσμού. Μεταξύ των 27 κρατών-μελών, στο βάθρο είναι η Μάλτα (5,4%), η Δανία (3,2%) και η Πολωνία (3,1%). Η Γαλλία είναι στη μέση: 1,5 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,2% του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα και την Ινδία, που κατατάσσονται στην κατηγορία χωρών μεσαίου εισοδήματος, έχουν χορηγήσει αντίστοιχα 24 και 4 εκατ. δόσεις, αλλά υστερούν στο ποσοστό του πληθυσμού τους.

Οι φτωχές χώρες περιμένουν

Ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού (35%) κατοικεί σε χώρες όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός. Πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για χώρες μη προνομιούχες που «παρακολουθούν και περιμένουν», σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς.

Έως σήμερα, καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν έχει ξεκινήσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού. Οι χώρες αυτές αναμένουν τις πρώτες παραδόσεις, που προβλέπονται αυτόν τον μήνα, από τον μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και τη Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi).

Σε αυτή την κατηγορία, η Γουινέα, που έχει εμβολιάσει μερικές δεκάδες ανθρώπους σε πιλοτική φάση, θεωρείται πρωτοπόρος.

Ορισμένες πλούσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Διπλωματία των εμβολιασμών

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο επτά εμβόλια.

Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου έχουν κατά πλειονότητα επιλέξει αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech (αμερικανο-γερμανικό) και τη Moderna (αμερικανικό), ενώ το βρετανικό εμβόλιο των AstraZeneca-Oxford, που θα εμφανιστεί σύντομα στην ΕΕ μετά την πρόσφατη έγκριση για την κυκλοφορία του, ήδη χορηγείται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, αλλά επίσης στη Μιανμάρ, το Μαρόκο και τη Σρι Λάνκα.

Η Ινδία στηρίζεται επίσης σε ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε εγχωρίως, αυτό της Bharat Biotech.

Το εμβόλιο Spoutnik V του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία, όπως επίσης στην Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Σερβία ή ακόμα και την Αλγερία.

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της Sinopharm χορηγείται κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, τις Σεϋχέλλες, την Αίγυπτο, το Λάος και τη Σερβία, ενώ αυτό της Sinovac στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ