ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει ο Αναστασιάδης «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων χωρίς ανταλλάγματα

Απορρίπτει ο Αναστασιάδης «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων χωρίς ανταλλάγματα
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στην απόπειρα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, εκτός κι αν η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει μέσω της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της από τον Ιούνιο και να ανοίξει νέα «κεφάλαια» για την ένταξη στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για την βοήθεια στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μετέφερα στον (Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ) Τουσκ την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν έχουμε την πρόθεση να συναινέσουμε στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία.

«Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική για την ΕΕ με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Καμία τρίτη χώρα δεν είναι πιο σημαντική από ένα κράτος- μέλος» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η τουρκική πρόταση χρειάζεται ακόμη να εξισορροπηθεί για να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ των 28, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει αυτός να είναι και ο μοναδικός πυλώνας της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ