ΚΟΣΜΟΣ

Χρυσό νόμισμα ηλικίας 2.000 ετών βρέθηκε στο Ισραήλ (vid)

Χρυσό νόμισμα ηλικίας 2.000 ετών βρέθηκε στο Ισραήλ (vid)

Το αστραφτερό αντικείμενο βρισκόταν στο γρασίδι, περιμένοντας κάποιον να το ανακαλύψει να βρεθεί. Ο λόγος για ένα χρυσό νόμισμα ηλικίας 2.000 ετών το οποίο απεικονίζει έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα και είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει όμοιό του.

Ο Λόριε Ριμόν ανακάλυψε αυτό το νόμισμα ενώ έκανε πεζοπορία, όχι μακριά από βιβλικό σημείο, όπου σύμφωνα με τη Βίβλο ο Χριστός περπάτησε πάνω στο νερό και έκανε το θαύμα του πολλαπλασιασμού του άρτου και των ψαριών.

Ο Ρίμον, από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, το παρέδωσε στις Αρχές των Ισραηλινών Αντικών. Ήταν το προσωπικό του μικρό θαύμα.

«Δεν ήταν εύκολος ο αποχωρισμός μου από το νόμισμα. Εξάλλου, δεν ανακαλύπτει κάθε μέρα κάποιος ένα τόσο απίθανο αντικείμενο, αλλά ελπίζω να το δω σε εκθέσεις μουσείων στο κοντινό μέλλον», εξήγησε...

«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο νόμισμα», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αντικών του Ισραήλ, Ντάνι Σάιον.

Το νόμισμα απεικονίζει το πρόσωπο του αυτοκράτορα Αυγούστου, ιδρυτή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο Αύγουστος κυβέρνησε από το 27 π.Χ έως το 14 μ.Χ.

Το 107 μ.Χ ο αυτοκράτορας Τραϊανός έκοψε μια σειρά από νομίσματα για να τιμήσει τους Ρωμαίους αυτοκράτορες που διαδέχτηκε, σύμφωνα με την Ντόναλντ Άριελ, επικεφαλής του τμήματος. Αυτό το χρυσό νόμισμα δημιουργήθηκε ώστε να τιμηθεί ο Ιούλιος Καίσαρας.

Η αποκάλυψη του πεζοπόρου έχει αποκαλύψει ένα μυστήριο: Τι κάνει ένα τόσο πολύτιμο νόμισμα γύρω από την περιοχή της Γαλιλαίας;

«Είναι το μόνο νόμισμα που γνωρίζουμε την τοποθεσία του, το οποίο ανιχνεύτηκε στην ανατολική Γαλιλαία», ανέφερε η Άριελ.

Το νόμισμα θα ήταν αρκετά πολύτιμο στις μέρες μας. Κοινοί έμποροι της ρωμαϊκής επαρχίας, πιθανόν να μην είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τέτοιας αξίας χρήματα. Προφανώς θα αποτελούσε τρόπο πληρωμής στρατιωτών, θεωρεί η Άριελ.

«Βρίσκεις ένα νόμισμα, και δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις τι είναι και γιατί βρέθηκε. Δεν βρίσκεις έτσι απλά νομίσματα στο έδαφος, οπότε αρχίζεις να φαντάζεσαι τι θα μπορούσε να είναι».

Τα νομίσματα του Τραϊανού από ασήμι και μπρούντζο, ήταν κοινά στη χώρα, αλλά τα χρυσά είναι εξαιρετικά σπάνια.

Μόνο ένα ακόμη χρυσό νόμισμα έχει βρεθεί, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Hiker finds rare gold coin in Israel

By Oren Liebermann, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ