ΚΟΣΜΟΣ

Κατέσχεσαν 50 εκατ. ευρώ σε Bitcoin αλλά... δεν ξέρουν τον κωδικό

Κατέσχεσαν 50 εκατ. ευρώ σε Bitcoin αλλά... δεν ξέρουν τον κωδικό
Ο ψηφιακός απατεώνας εξέτισε την ποινή του δίχως να αποκαλύψει τον κωδικό στις αρχές AP Photo

Ένα ψηφιακό πορτοφόλι, μέσα στο οποίο υπάρχουν Bitcoin αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές Αρχές. Έχουν όμως ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα: δεν γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασης!

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο ψηφιακός απατεώνας, που φυλακίστηκε επειδή χρησιμοποιούσε παράνομα υπολογιστές για να «σκάβει» Bitcoins (bitcoin mining) εξέτισε την ποινή του δίχως να αποκαλύψει τον κωδικό στις αρχές. Έτσι, δεν τους έδωσε πρόσβαση στα περίπου 1.700 Bitcoin, αξίας 50 εκατ. ευρώ, που είναι αποθηκευμένα εκεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν ο ψηφιακός απατεώνας οδηγήθηκε στη φυλακή η αξία του Bitcoin ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από τα σημερινά επίπεδα, με το ψηφιακό νόμισμα να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ, άνω των 42.000 δολαρίων στην αρχή του χρόνου.

«Τον ρωτήσαμε αλλά δεν μας είπε. Ίσως δεν ξέρει ούτε ο ίδιος» είπε στο Reuters ο Σεμπάστιαν Μούρερ, εισαγγελέας στην βαυαρική πόλη του Κέμπτεν.

Έτσι, υπάρχει το εξής παράδοξο: οι Αρχές έχουν στα χέρια τους το ψηφιακό πορτοφόλι, όχι όμως και τον κωδικό γι' αυτό, ενώ ο άνδρας που καταδικάστηκε και εξέτισε την ποινή του απαγορεύεται να έχει πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Σημειώνεται ότι τα Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένα «ψηφιακά πορτοφόλια» που απαιτούν τη χρήση συνθηματικού για το ξεκλείδωμά τους από τον κάτοχο.

Η κρυπτογράφηση του λογαριασμού είναι σημαντικό στοιχείο ασφάλειας, ενίοτε όμως δημιουργεί προβλήματα: Bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκεται αποθηκευμένα σε ψηφιακά πορτοφόλια που μένουν ξεχασμένα ή απρόσιτα για τους ιδιοκτήτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ