ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Νότια Αφρική: Διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo/Jerome Delay

Η Νότια Αφρική διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι παρέχει ελάχιστη προστασία κατά των ήπιων και μέτριων περιστατικών της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού, αν και η Βρετανία επιμένει ότι εμποδίζει τον θάνατο και την σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, η οποία έχει λάβει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και επρόκειτο να αρχίσει τους εμβολιασμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Witwatersrand και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δηλώνουν σε μελέτη, πριν από την αξιολόγησή της από ομοτίμους, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσηση από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών.

«Δυστυχώς, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό κατά της ήπιας και μέτριας νόσησης», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Σαμπίρ Μαντχί (Shabir Madhi), επικεφαλής της έρευνας των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca στην Νότια Αφρική και πρόσθεσε ότι η μελέτη δεν κατέστη δυνατόν να ερευνήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη σοβαρότερων περιστατικών, καθώς η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν τα 31 έτη, μία ηλικιακή κατηγορία που δεν εκπροσωπεί τις κατηγορίες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19.

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η ομοιότητα του εμβολίου με το αντίστοιχο της Johnson & Johnson, το οποίο περιορίζει την σοβαρή νόσηση κατά 89%, δείχνει ότι έχει ακόμη την ικανότητα να προλαμβάνει την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να έχει καλές επιδόσεις αντίστοιχες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μία διαφορετική ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού έναντι στης σοβαρής νόσησης, δήλωσε ο καθηγητής Μαντχί στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής των κλινικών δοκιμών του Πανεπιστημίου της Οξφόδης, δήλωσε ότι η νοτιοαφρικανική μελέτη έδειξε ότι ιός, όπως αναμένεται, θα βρει τρόπους να συνεχίσει να διαδίδεται σε εμβολιασμένους πληθυσμούς.

«Αλλά, με το δεδομένο των θετικών αποτελεσμάτων από την μελέτη στην Νότια Αφρική άλλων εμβολίων με την χρήση αντίστοιχου υποδοχέα, τα εμβόλια είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αμβλύνουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας προλαμβάνοντας την σοβαρή νόσηση».

Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη νέας γενιάς ενισχυτικών εμβολιαστικών δόσεων που θα προστατεύουν απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.

«Είναι το ίδιο ζήτημα που αντιμετωπίζεται από όλες τις ομάδες ανάπτυξης εμβολίων και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εμφάνιση νέων παραλλαγών που εμφανίζονται διατηρώντας ετοιμότητα για μία μετάλλαξη στελέχους στο μέλλον», πρόσθεσε.

Μεταξύ των παραλλαγών του κορωνοϊού, οι πιο ανησυχητικές για τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους για τη δημόσια υγεία είναι η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη παραλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ