ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα αποχωρήσουμε από τη Λιβύη αν άλλες ξένες δυνάμεις αποχωρήσουν πρώτα

Ερντογάν: Θα αποχωρήσουμε από τη Λιβύη αν άλλες ξένες δυνάμεις αποχωρήσουν πρώτα
Turkish Presidency via AP, Pool

Η Τουρκία θα συζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικών της δυνάμεων από την Λιβύη αν άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν πρώτα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στην Λιβύη αποκλειστικά για την εκπαίδευση μονάδων που δηλώνουν πίστη στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), που έχει έδρα στην Τρίπολη.

Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αναπτύξει περίπου 20.000 μισθοφόρους και ξένους στρατιώτες στη Λιβύη. Υπολόγιζε επίσης ότι 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή έχουν καταληφθεί, πλήρως ή εν μέρει, από ξένες δυνάμεις.

Με βάση τη συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου 2020, οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία, η 23η Ιανουαρίου, ήρθε και πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία ένδειξη για την αποχώρησή τους.

Ο στρατάρχης Χάφταρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, κυρίως με μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Wagner. Η GNA στηρίζεται από την Τουρκία και τους Σύρους αντάρτες που έχουν μεταφερθεί στη χώρα.

Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, τα περισσότερα μέλη του, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα και η Βρετανία, ζήτησαν να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη αλλά και να τηρηθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα αυτή από το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ