ΚΟΣΜΟΣ

Μάας: Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις λόγω Ναβάλνι – Απορρίπτει την διακοπή του Nord Stream 2

Μάας: Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις λόγω Ναβάλνι – Απορρίπτει την διακοπή του Nord Stream 2
Φωτογραφία αρχείου Fabrizio Bensch/Pool via AP

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, απείλησε μεν τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις λόγω της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι και λόγω των συλλήψεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, απέρριψε όμως την διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

«Οι κυρώσεις πρέπει να στρέφονται κατά των σωστών προσώπων. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι οι υπεύθυνοι για τις κατασταλτικές ενέργειες του κράτους εναντίον των ίδιων των πολιτών του και όχι οι εργαζόμενοι των σχεδόν 150 ευρωπαϊκών εταιρειών - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γερμανικές», τόνισε ο Μάας μιλώντας σήμερα, T στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Ο Μάας επισήμανε επίσης την «δυναμική κλιμάκωσης» που θα υπάρξει στην περίπτωση που σταματήσει ο αγωγός. Η πλήρης οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και της Κίνας θα φέρει ταυτόχρονα τις δύο χώρες πιο κοντά και τελικά θα δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική συμμαχία που υπάρχει», σημείωσε.

Αυτή δεν θα μπορούσε να είναι η στρατηγική της Δύσης σε αυτή την αντιπαράθεση. Γι' αυτό είμαι αντίθετος να κόψω όλες τις γέφυρες προς την Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας ξανάρχισαν το Σάββατο στα χωρικά ύδατα της Δανίας, έπειτα από μια προπαρασκευαστική φάση σχεδόν δύο εβδομάδων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι εργασίες για τον Nord Stream 2, υποθαλάσσιο αγωγό σύνδεσης μήκους 1.200 χιλιομέτρων και έργο προϋπολογισμού άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, επαναλήφθηκαν στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, μετά την αναστολή τους επί σχεδόν έναν χρόνο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Nord Stream είχε λάβει άδεια από τις αρχές τις Δανίας να επαναλάβει τις εργασίες στα χωρικά της ύδατα από τις 15 Ιανουαρίου.

Ωστόσο ο φορέας εκμετάλλευσης είχε επικαλεστεί μια «προπαρασκευαστική» φάση πριν από την επανάληψη των εργασιών, λόγω και της αβεβαιότητας που συνδεόταν με τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ