ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μετά τα σεξιστικά του σχόλια

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μετά τα σεξιστικά του σχόλια
Yoshikazu Tsuno/Pool Photo via AP

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, τα σεξιστικά σχόλια του οποίου την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν σάλο στη χώρα που προσπαθεί να πείσει την υφήλιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να αναβληθούν για ακόμη μία φορά. 

Ο Μόρι εξέφρασε σήμερα Παρασκευή την «βαθύτερη μεταμέλειά» του ανακοινώνοντας ότι θα παραδώσει την παραίτησή του μέχρι το τέλος της ημέρας, καθώς αναγνωρίζει ότι η «ακατάλληλη δήλωσή του προκάλεσε μεγάλο χάος».

«Το σημαντικό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν τον Ιούλιο», δήλωσε ο Μόρι. «Εάν το να βρίσκομαι στη θέση μου πρόκειται να αποσπά την προσοχή από τη διοργάνωση των Αγώνων, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να αποφύγουμε».

Τα νέα περί επικείμενης παραίτησης του Μόρι είχαν κυκλοφορήσει από την Τετάρτη.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα, όταν ο ίδιος επιδόθηκε σε μια σειρά από σεξιστικά σχόλια εναντίον των γυναικών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο 83χρονος Μόρι υποστήριξε ότι «οι γυναίκες μιλούν πολύ» και ότι «καθοδηγούνται από ένα ισχυρό αίσθημα αντιπαλότητας».

«Στην πραγματικότητα δούλεψα πολύ για να επιτρέψω στις γυναίκες να ακούγονται», δήλωσε σήμερα ο Μόρι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ολυμπιακού συμβουλίου λίγο μετά την ανακοίνωσή του. «Διόρισα γυναίκες για να τους δώσω την ευκαιρία να εκφράσουν αυτό που θέλουν να εκφράσουν», πρόσθεσε. «Δεν έχω καμία πρόθεση να παραμελήσω καθόλου τις γυναίκες».

Ο Μόρι, ο οποίος είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα λεγόμενά του, αν και αρνήθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Μετά τις δηλώσεις του εξάλλου δεκάδες ήταν οι παραιτήσεις εθελοντών των Αγώνων.

Ωστόσο, η «θύελλα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, οδήγησαν την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας σε έκτακτη σύσκεψη, με θέμα την παύση του.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την 23η Ιουλίου 2021 ως ημέρα έναρξης των Αγώνων, όμως την ίδια ώρα οκτώ στους δέκα Ιάπωνες – βάσει δημοσκοπήσεων – ζητούν την αναβολή ή ακόμη και τη ματαίωσή τους.

Με βάση τον πίνακα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην 121η θέση σε σύνολο 153 χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ