ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος

Σεισμός στην Ιαπωνία: Δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της ανατολικής Ιαπωνίας, ενώ προκλήθηκαν και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο σεισμός δεν φαίνεται να προκάλεσε σοβαρές ζημιές και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Φουκουσίμα, σε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) και ταρακούνησε κτίρια για λίγο.

Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης είχε εκτιμηθεί αρχικά στους 7,1 βαθμούς από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προτού αναθεωρηθεί στη συνέχεια.

Σπίτια και γραφεία στην πρωτεύουσα Τόκιο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ταρακουνήθηκαν επίσης. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι «μολονότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες ελαφρές αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές, ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές στην Ιαπωνία». Δεν αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Τοκαϊμούρα, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι NHK.

Εικονολήπτης του Reuters που βρίσκεται στη Φουκουσίμα ανέφερε πως ο δέκατος όροφος του ξενοδοχείου του ταρακουνήθηκε για λίγο. Ένας άνδρας στο ξενοδοχείο διακομίστηκε στο νοσοκομείο αφού έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του πάνω σε μια πόρτα, είπε.

Αν και τραυματίστηκε, ο άνδρας ήταν σε θέση να περπατήσει, ανέφερε ο εικονολήπτης του Reuters.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν επίσης σπασμένα τζάμια από βιτρίνες καταστημάτων.

Περίπου 950.000 νοικοκυριά έμειναν αρχικά χωρίς ηλεκτρικό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κατσουνόμπου Κάτο σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Οι διακοπές ρεύματος φαίνεται να επικεντρώθηκαν στη βορειοανατολική Ιαπωνία, περιλαμβανομένης της Φουκουσίμα και γειτονικών επαρχιών.

Δεν καταγράφηκαν προβλήματα στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊτσί και Νταϊνί ή στον πυρηνικό σταθμό Καχιουαζάκι-Καρίουα, ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία Tokyo Electric Power Company.

Η εταιρεία ανέφερε ακόμη πως δεν έχει παρατηρηθεί αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους σταθμούς που διαχειρίζεται.

Ο Κάτο είπε πως δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Οναγκάουα.

Πριν από δέκα χρόνια, στις 11 Μαρτίου 2011, μετά τον ισχυρό σεισμό των 9-9,1 βαθμών στο Σεντάι του νησιού Χόνσου, ένα τεράστιο τσουνάμι έπληξε τις ιαπωνικές ακτές, ένα γεγονός που τις επόμενες ημέρες προκάλεσε αλλεπάλληλες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Ι, με αποτέλεσμα να ανέβουν επικίνδυνα τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή. Το πυρηνικό ατύχημα ήταν το χειρότερο που είχε συμβεί στον πλανήτη εδώ και 25 χρόνια. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε επίσης ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ