ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τον θάνατο ενός παιδιού μετά από «στοχευμένη επίθεση με ολμοβόλα»

Λιβύη: Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τον θάνατο ενός παιδιού μετά από «στοχευμένη επίθεση με ολμοβόλα»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Hazem Ahmed, File

Τον θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό άλλων 29 ανθρώπων προκάλεσε επίθεση στο νότιο τμήμα της Λιβύης κατά τη διάρκεια εορτασμών για τη 10η επέτειο της εξέγερσης.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) καταδίκασε την επίθεση, αξιώνοντας να διενεργηθεί έρευνα.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία στη Λιβύη από το 2015, με φόντο την εμπλοκή ξένων δυνάμεων: η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και αυτή που πρακτικά ενσαρκώνει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μετά την αποτυχία της επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ από τον Απρίλιο του 2019 με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο και ξαναπήραν τον δρόμο του διαλόγου, με ενθάρρυνση του ΟΗΕ.

Αντίθετα με προηγούμενες, αυτή η εκεχειρία μέχρι στιγμής μοιάζει να τηρείται γενικά.

Μέσω Twitter, η Αποστολή τόνισε πως καταδικάζει «σθεναρά αυτή που φαίνεται πως ήταν στοχευμένη επίθεση με ολμοβόλα στη Σάμπχα, στη συνοικία αλ Μανσίγια, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη 10η επέτειο της επανάστασης», προχθές Τρίτη.

Η επίθεση, κατά την ίδια πηγή, είχε αποτέλεσμα «να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά».

Η MANUL «καλεί τις αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη, αμερόληπτη και ταχεία έρευνα για αυτή την ειδεχθή επίθεση εναντίον αμάχων και να δικάσουν τους δράστες της».

Τις τελευταίες εβδομάδες, συνομιλίες ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη οδήγησαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο. Εξελέγη μεταβατική κυβέρνηση, αποτελούμενη από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Ντμπίμπα και το μεταβατικό προεδρικό συμβούλιό του, την 5η Φεβρουαρίου.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη και επικεφαλής της MANUL, ο Γιαν Κούμπις, άρχισε προχθές Τρίτη την πρώτη του επίσκεψη στη Λιβύη, όπου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ