ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Βαρκελώνη για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ - Επεισόδια και συλλήψεις 

«Φλέγεται» η Βαρκελώνη για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ - Επεισόδια και συλλήψεις 
AP Photo/Felipe Dana

Τέταρτη νύχτα επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας «έζησε» η Καταλονία, καθώς εντείνεται η οργή για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος έχει καταστεί για πολλούς σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης στην Ισπανία.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, δύο στη Βαρκελώνη και άλλοι δύο στη Χιρόνα, στην Καταλονία, ενώ οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας.

Παράλληλα, έξι άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων μετά τη φυλάκιση του 32χρονου Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών για tweet, στα οποία αναφερόταν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στις ισπανικές δυνάμεις της τάξης και επιτίθετο στη μοναρχία.

Περίπου 2000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στη Βαρκελώνη, όπου οι ταραχές δεν άργησαν να ξεσπάσουν.

Κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες, μπουκάλια εναντίον της αστυνομίας και πυρπόλησαν οδοφράγματα που είχαν φτιάξει με κάδους σκουπιδιών και καρέκλες εστιατορίων.

Τουλάχιστον σε ένα εστιατόριο ξέσπασε φωτιά, ενώ σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με την αστυνομία. Επιπλέον, λεηλατήθηκαν εμπορικά καταστήματα.

Νέες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα, Σάββατο, με κινητοποιήσεις να προβλέπονται στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, την Παμπλόνα (βόρεια), το Λογρόνιο (βόρεια) και τη Μαγιόρκα.

Συνολικά, σχεδόν 100 άτομα έχουν συλληφθεί από την Τρίτη και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών αστυνομικοί και μια νεαρή γυναίκα που έχασε το μάτι της στη Βαρκελώνη, πιθανόν από πλαστική σφαίρα της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ