ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Ο κλάδος της εστίασης μηνύει το κράτος για το lockdown

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Ο κλάδος της εστίασης μηνύει το κράτος για το lockdown
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Peter Dejong

Η εθνική ένωση εστιατορίων και επιχειρήσεων catering της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει το ολλανδικό κράτος για να ανατρέψει το lockdown που έχει επιβληθεί στον κλάδο προς ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού, διατυπώνοντας φόβους ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε πολυάριθμα «λουκέτα».

Η Koninklijke Horeca Nederland (KHN), η μεγαλύτερη ένωση που εκπροσωπεί ολλανδικές επιχειρήσεις φιλοξενίας, ανέφερε ότι προέβη σε αυτή την κίνηση επειδή η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει ένα σαφές σχέδιο για το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου, τέσσερις μήνες μετά την εντολή για το κλείσιμό τους.

Η KHN επιδιώκει, επίσης, απροσδιόριστου ύψους αποζημιώσεις στην τελευταία ένδικη προσφυγή ενάντια σε μέτρα που έχει λάβει η ολλανδική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολλανδικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα συντάχθηκε με το αίτημα οργάνωσης που τάσσεται εναντίον του lockdown, δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση να αποσύρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία προκάλεσε διαδηλώσεις όταν επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου η κυβέρνηση άσκησε έφεση και η εφαρμογή της απόφασης ανεστάλη μέχρι να αποφανθεί το Εφετείο.

Η κυβέρνηση αναμένεται αύριο, Τρίτη, να παρατείνει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για ακόμη τρεις εβδομάδες έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά θα επιτρέψει σε κομμωτήρια και λύκεια να λειτουργήσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από αυτήν την κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της KHN, Ρόμπερ Βίλεμσεν, προσθέτοντας: «Συνεχίζουν να είναι προσκολλημένοι στην επιδημιολογική κατάσταση, ενώ αλλάζουν τακτικά τις ιατρικές παραμέτρους της πολιτικής τους. Και, την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις μας καταρρέουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ