ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δικαστήριο διέταξε άνδρα να πληρώσει τη σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού

Κίνα: Δικαστήριο διέταξε άνδρα να πληρώσει τη σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού
Pixabay

Δικαστήριο έκδοσης διαζυγίων στο Πεκίνο διέταξε έναν άντρα να αποζημιώσει τη σύζυγό του για τις οικιακές εργασίες που έκανε κατά τη διάρκεια της κοινής συζυγικής τους ζωής, σε μια απόφαση-ορόσημο για την ασιατική χώρα.

Η γυναίκα θα λάβει 50.000 γιουάν (6.380 ευρώ) για πέντε χρόνια μη αμειβόμενης εργασίας, αναφέρει το BBC.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει μια τεράστια διαδικτυακή συζήτηση στην Κίνα σχετικά με την αξία της οικιακής εργασίας, με ορισμένους να λένε ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι πολύ μικρό.

Η απόφαση έρχεται μετά την εισαγωγή ενός νέου αστικού κώδικα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου πέρυσι από τη σύζυγό του, την οποία παντρεύτηκε το 2015.

Η ίδια ήταν απρόθυμη να τον χωρίσει στην αρχή, αλλά αργότερα ζήτησε οικονομική αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι δεν επωμίστηκε τα καθήκοντα του στο σπίτι ή στη φροντίδα του γιού τους.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Φανγκσάν του Πεκίνου αποφάσισε υπέρ της και διέταξε ο πρώην σύζυγος να της πληρώσει μηνιαία διατροφή 2.000 γιουάν (255 ευρώ), καθώς και την εφάπαξ πληρωμή των 50.000 γιουάν για τις οικιακές εργασίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στους δημοσιογράφους ότι ο διαχωρισμός της κοινής περιουσίας ενός ζευγαριού μετά το γάμο συνήθως συνεπάγεται το μοίρασμα των χειροπιαστών περιουσιακών στοιχείων. «Αλλά οι οικιακές εργασίες αποτελούν άυλη περιουσιακή αξία», δήλωσε ο δικαστής.

Νέος αστικός κώδικας

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τον νέο αστικό κώδικα στη χώρα, που τέθηκε σε ισχύ φέτος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ένας/μια σύζυγος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση κατά το διαζύγιο, εάν φέρει μεγαλύτερη ευθύνη στην ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων συγγενών και τη βοήθεια των συντρόφων στην εργασία τους.

Μέχρι πρόσφατα, οι διαζευγμένοι σύζυγοι μπορούσαν να ζητήσουν μια τέτοια αποζημίωση μόνο εάν είχε υπογραφεί προγαμιαία συμφωνία - μια ασυνήθιστη πρακτική στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Κινέζες περνούν σχεδόν τέσσερις ώρες την ημέρα σε μη αμειβόμενη εργασία - περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.

Αυτό το νούμερο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπου οι γυναίκες ξοδεύουν το διπλάσιο χρόνο από τους άντρες σε μη αμειβόμενη εργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ