ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν την αιματηρή καταστολή

Μιανμάρ: ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν την αιματηρή καταστολή
Πολίτες θρηνούν στο σημείο, όπου έπεσε νεκρός ένας νεαρός άνδρας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της στρατιωτικής χούντας, στην πρωτεύουσα Γιανγκόν της Μιανμάρ AP Photo / Uncredited

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε με δριμύτητα την Κυριακή τη βίαιη καταστολή στη Μιανμάρ και εκφράζει τη βαθιά του ενόχλησή του για την αύξηση των θανάτων και των τραυματισμών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

«Η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούγιαριτς.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί την διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους στρατιωτικούς ότι πρέπει να σεβασθούν την βούληση του λαού της Μιανμάρ όπως αυτή εκφράσθηκε με τις εκλογές και να σταματήσουν την καταστολή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Καταδικάζει την αιματηρή βία στη Μιανμάρ και ο Ζοζέπ Μπορέλ

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την αιματηρή καταστολή από τον στρατό της Μιανμάρ και επιβεβαίωσε την επιβολή κυρώσεων.

«Η βία δεν θα δώσει νομιμοποίηση στην παράνομη ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πυροβολώντας άοπλους πολίτες, οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να δώσουν λόγο», δηλώνει στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ.

«Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως την χρήση βίας κατά των πολιτών και να επιτρέψουν στον πληθυσμό να ασκήσει το δικαίωμά του ως προς την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης...Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει προσεχώς μέτρα απέναντι στις εξελίξεις αυτές», προειδοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την περασμένη Δευτέρα την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των οικονομικών συμφερόντων των Βιρμανών στρατιωτικών κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ