ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μέσα στο Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Μέσα στο Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού
AP Photo / Tatan Syuflana

Η Ευρωπαική Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του Μαρτίου μια πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού στο πλαίσιο της Ευρώπης των 27, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε ό,τι αφορά το ερώτημα με το τι θα μπορούσε να είναι το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο: Θα υποβάλουμε νομοθετική πρόταση μέσα στο Μάρτιο», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, κατά διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Γερμανούς βουλευτές, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πηγή: INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς», είχε υπογραμμίσει την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την πρότασή του για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Μέρκελ: Συμφωνούμε όλοι για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πηγή: AP Photo / Michael Sohn

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης ημέρας εργασιών της Συνόδου Κορυφής είχε δηλώσει πως όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν επί της ανάγκης θέσπισης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού -το οποίο πιθανώς θα είναι διαθέσιμο πριν από το καλοκαίρι.

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είχε πει η καγκελάριος της Γερμανίας, βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί διάστημα περίπου τριών μηνών ώστε να προετοιμάσει το τεχνικό έδαφος για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επιφυλακτικός ο Μακρόν

Πηγή: AP Photo / Thomas Coex

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις που έκανε στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος αναμένεται να έχει σύσκεψη εντός της εβδομάδας με την κυβέρνησή του, με σκοπό την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού υγείας», το οποίο, όμως, δεν θα υπέχει θέση «πιστοποιητικού εμβολιασμού» εν όψει της επαναλειτουργίας πολιτιστικών χώρων και εστιατορίων που έκλεισαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στη Γαλλία.

Μιλώντας, ειδικότερα, στη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως η εφαρμογή ενός «πιστοποιητικού υγείας, θα θέσει πολλά τεχνικά ζητήματα από την άποψη του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, της οργάνωσης των ελευθεριών μας».

«Θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε τεχνικά, πολιτικά, νομικά», προσέθεσε.

«Αισθάνομαι ότι ενίοτε υπάρχει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με το θέμα αυτό», είπε, επιμένοντας ότι το πιστοποιητικό υγείας «δεν θα συνδεθεί μόνον με τον εμβολιασμό». Ο Μακρόν αναφέρθηκε στο παράδειγμα της επαναλειτουργίας ορισμένων δημόσιων χώρων, η πρόσβαση των πολιτών στους οποίους δεν θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το αν έχουν εμβολιαστεί, γνωρίζοντας ότι οι χώροι αυτοί δεν θα είναι ακόμη ανοικτοί σ’ ολόκληρο τον πληθυσμό, ειδικά στους νεότερους.

Η Γαλλία υπήρξε διστακτική μέχρι τώρα απέναντι στην πρόταση που είχε υποβάλει τον Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θεωρώντας ότι ήταν πολύ νωρίς για ένα τέτοιο βήμα, αφού μόνον ένα μικρό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών έχει εμβολιαστεί.

«Αν πάνε καλύτερα τα πράγματα κανένας από εμάς θα αποδεχθεί να υπάρξει χώρα, η οποία προκειμένου να προσελκύσει π.χ. τουρίστες θα αναλάβει ρίσκα επιτρέποντας την άφιξη ανθρώπων από την άκρη του κόσμου για να γεμίσει τα ξενοδοχεία της», είπε στην τηλεδιάσκεψη των 27 ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ