ΚΟΣΜΟΣ

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Νέα Ζηλανδία - Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Νέα Ζηλανδία - Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο «χορό» των Ρίχτερ βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία από τους «απανωτούς» ισχυρούς σεισμούς που σημειώνονται στην περιοχή. Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών σημειώθηκε στα βόρεια των Νησιών Κερμάντεκ, στη Νέα Ζηλανδία, μετέδωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS)

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων νοτίως της Νουκουαλόφα των Νησιών Τόνγκα.

Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας μετά τον δεύτερο, πολύ ισχυρό σεισμό, μεγέθους 7,4 βαθμών, που έπληξε τα Νησιά Κερμάντεκ, στα βορειοανατολικά του Βόρειου Νησιού.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί ένας εξίσου ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Βόρειου Νησιού. Και σε αυτήν την περίπτωση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, που όμως ήρθη λίγες ώρες αργότερα.

«Αναμένουμε ότι οι παράκτιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας θα βιώσουν ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα και απρόβλεπτη άνοδο της στάθμης» της θάλασσας, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγόντων, μετά τον σεισμό στα Νησιά Κερμάντεκ.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες στο Μπέι οφ Άιλαντς και το Γουανγκαρέι να μην πλησιάζουν τις ακτές.

Ο πρώτος ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών σημειώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα σε απόσταση 180 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Γκίζμπορν, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί επίσης προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία ωστόσο ήραν οι αρχές λίγο αργότερα.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 180 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Γκίζμπορν στις 02:27 της Παρασκευής τοπική ώρα (15:27 σήμερα ώρα Ελλάδας) σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος 10 χλμ.

Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι το ανέφεραν στην τοπική εφαρμογή επιτήρησης Geonet.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια περιοχή όπου ενώνονται τεκτονικές πλάκες ισχυρής σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η χώρα του Νότιου Ειρηνικού τίμησε πρόσφατα τη 10η επέτειο του σεισμού του Κράιστσερτς, μεγέθους 6,3 βαθμών, που προκάλεσε τον θάνατο 185 ανθρώπων στην πόλη η οποία βρίσκεται στο νότιο νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ