ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην Αρμενία: Καθαίρεσε και τον αρχηγό γενικού επιτελείου ο Πασινιάν

Χάος στην Αρμενία: Καθαίρεσε και τον αρχηγό γενικού επιτελείου ο Πασινιάν
P Photo/Dmitri Lovetsky

Τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ονίκ Γκασπαριάν απάλλαξε από τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο Νικόλ Πασινιάν, στην εξουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 2018, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολιτική κρίση καθώς ο στρατός απαίτησε να υποβάλλει την παραίτησή του, εξωθώντας τον να καταγγείλει απόπειρα πραξικοπήματος και να εκδώσει διάταγμα με το οποίο έπαυε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την καθαίρεση του υποστρατήγου Γκασπαριάν, βαθαίνοντας την κρίση.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, κατήγγειλε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος ενώ κατά το Interfax οι ένοπλες δυνάμεις απαίτησαν την παραίτησή του ιδίου και σύσσωμης της κυβέρνησής του.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι αντιμέτωπος εδώ και μήνες με προτροπές να εγκαταλείψει την εξουσία και μαζικές οργισμένες διαδηλώσεις εξαιτίας αυτής που οι επικριτές του θεωρούν καταστροφική διαχείριση της ένοπλης σύρραξης που μαινόταν επί έξι εβδομάδες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανάμεσα σε αρμενικές δυνάμεις και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Έχοντας το στρατό και την αντιπολίτευση απέναντί του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, δηλώνει τώρα έτοιμος να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών προς τερματισμό της πολιτικής κρίσης, στην οποία στροβιλίζεται η πρώην σοβιετική δημοκρατία των λιγότερων από τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο, διαμηνύει ότι θα συναινέσει στις πρόωρες εκλογές υπό τον όρο ότι οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις θα συνυπογράψουν σύμφωνο με τη δέσμευση να μην εκλεγεί άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία εφόσον αποχωρήσει ώστε να ανοίξει το δρόμο για τις πρόωρες κάλπες, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2018 όταν είχε λάβει το 70,4% των ψήφων, μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις στη χώρα με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ