ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία: Κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο έκανε ο πιλότος πριν την πτώση

Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία: Κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο έκανε ο πιλότος πριν την πτώση
REUTERS/Stringer

Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας Flydubai στη Ρωσία το Σάββατο, αλλά η Ρωσία και η εταιρεία ερευνούν το περιστατικό, ανέφερε ο CEO της εταιρείας Γκαιθ αλ Γκαιθ σε συνέντευξη τύπου στο Ντουμπάι.

“Θα έχουμε πληροφορίες για τις συνθήκες του περιστατικού και το μαύρο κουτί σύντομα. Διεξάγεται έρευνα σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα”, σημείωσε ακόμα.

Στη νέα αεροπορική τραγωδία, και οι 55 επιβάτες καθώς και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι νεκροί, όπως ανέφεραν πηγές στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass και το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενοι το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ο πιλότος είναι ο 38χρονος Άριστος Σωκράτους από την Κύπρο.

Το αεροσκάφος Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας Flydubai του Ντουμπάι, (Flydubai Flight 981) που πραγματοποιούσε την πτήση από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς το Ροστόφ της Ρωσίας συνετρίβη σήμερα το πρωί κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Rostov-on-Don στο Ροστόφ στην νότια Ρωσία.

Ο πιλότος φέρεται να έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο, καθώς και μια αποτυχημένη προσπάθεια να προσγειωθεί. Η συντριβή συνέβη κατά τη δεύτερη απόπειρα προσγείωσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είχε εκπέμψει σήμα SOS.

Αυτός είναι ο Κύπριος πιλότος της Flydubai

Ο 38χρονος Άριστος Σωκράτους από την Κύπρο είναι ο πιλότος του αεροσκάφους που συνετρίβη τα ξημερώματα στη ρωσική πόλη Ροστόφ. Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, επιβεβαίωσε την ταυτότητά του, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

sokratous copy

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη, ο Άριστος Σωκράτους καταγόταν από τη Λεμεσό και ήταν 38 χρονών. Ο πιλότος καταγόταν από τη Λεμεσό, είχε σπουδάσει στην Oxford Aviation Academy και διέμενε στο Ντουμπάι.

Όπως επισημαίνεται, στο emirates Greek forum: «Τα μαθήματα Ελληνομάθειας ακυρώνουν την προγραμματισμένη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου σήμερα στο Ντουμπάι, ως φόρο τιμής στον άδικο και τραγικό χαμό του Έλληνα πιλότου μαζί με 62 επιβάτες στην πτήση FlyDubai προς Ρωσία».

Η συντριβή του αεροσκάφους

"Δυστυχώς είναι όλοι νεκροί", δήλωσε ο Βίκτορ Γιανουτσένκο, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος συνετρίβη με την επαφή του με το έδαφος, όπως ανέφερε η αρμόδια επιτροπή ερευνών στο πρακτορείο Tass. Όπως δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 ο κυβερνήτης του Ροστόφ, Βασίλι Γκολούμπεβ οι αεροδιάδρομοι είχαν ανακατασκευαστεί τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας πως βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

συντριβη2 copy

REUTERS/Stringer

"Πενήντα πέντε επιβάτες και επτά μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Έξι από τα επτά μέλη του πληρώματος ήταν ξένοι. Ο κυβερνήτης ήταν υπήκοος της Κύπρου", δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

H υποπρόξενος στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στο Ντουμπάι ανακοίνωσε πως στα θύματα είναι 44 Ρώσοι, δύο Ινδοί και ένας από το Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα, το προξενείο της Ουκρανίας στο Ροστόφ-ον-Ντον ανακοίνωσε πως τουλάχιστον οκτώ ουκρανοί πολίτες βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο.

συντριβη1 copy

REUTERS/Stringer

Πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν επίσης σήμερα πως το πρώτο από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου βρέθηκε στον τόπο της συντριβής.

Εξάλλου η ρωσική Επιτροπή Ερευνών ανακοίνωσε ότι εξετάζει ως πιθανότερες αιτίες του δυστυχήματος ένα σφάλμα του πιλότου λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ή κάποια τεχνική βλάβη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί πως προέχει η βοήθεια των συγγενών των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πέσκοφ.

«Ο επικεφαλής της χώρας δήλωσε πως τώρα η προτεραιότητά του είναι να βοηθήσει τις οικογένειες και τους αγαπημένους αυτών που σκοτώθηκαν.»

Ποια είναι η αεροπορική εταιρεία Flydubai

Η Flydubai είναι μια χαμηλού κόστους εταιρία με έδρα το Ντουμπάι. Διαθέτει στόλο 49 αεροσκαφών τα οποία έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 3,5 χρόνια.

Η εταιρία πραγματοποιεί πτήσεις κυρίως στην Μέση Ανατολή αλλά και σε 95 διεθνείς προορισμούς.Η εταιρία ιδρύθηκε πρόσφατα, ο στόλος της αποτελείται από αεροσκάφη νέας γενιάς και είναι το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα που καταγράφεται στο ιστορικό της.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει τη Ρωσία

Αυτός είναι ο κύπριος πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της FlyDubai

Ποια είναι η εταιρία χαμηλού κόστους στην οποία ανήκε το αεροσκάφος που συνετρίβη

Βίντεο με την στιγμή της συντριβής - Εξετάζονται τα αίτια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ