ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία: Στην Helios δούλευε αρχικά ο Κύπριος πιλότος Άριστος Σωκράτους

Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία: Στην Helios δούλευε αρχικά ο Κύπριος πιλότος Άριστος Σωκράτους
Facebook

Στην κυπριακή εταιρεία ‘Helios’ δούλευε για χρόνια ο Άριστος Σωκράτους, ο πιλότος του αεροπλάνου που συνετρίβη τα ξημερώματα στη ρωσική πόλη Ροστόφ.

Την ταυτότητά του επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη, ο Άριστος Σωκράτους καταγόταν από τη Λεμεσό και ήταν 38 χρονών. Όπως μεταδίδει το sigmalive, η γυναίκα του πιλότου φέρεται να είναι έγκυος.

Το ζευγάρι είχε παντρευτεί πριν από μικρό χρονικό διάστημα, μετακομίζοντας στο Ντουμπάι όπου ήταν η έδρα της αεροπορικής εταιρείας όπου εργαζόταν.Ωστόσο, φαίνεται πως ο 38χρονος, δεν ήταν ευχαριστημένος με την εν λόγω εταιρεία και είχε προβεί σε ενέργειες για να αποχωρήσει.

Ο Κύπριος πιλότος, που είχε σπουδάσει στην Oxford Aviation Academy, υπήρξε συγκυβερνήτης στην Helios από την αρχή λειτουργίας της εταιρείας. Έπειτα από το κλείσιμο της εταιρείας, μετά το τραγικό ατύχημα του 2005, ο Άριστος αναγκάστηκε να μετακομίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συνέχισε να δουλεύει ως πιλότος, πετώντας για λογαριασμό της Flydubai.

Σύμφωνα με το sigmalive το πάθος του ήταν οι αγώνες ταχύτητας με ειδικά διαμορφωμένες μοτοσικλέτες κατασκευασμένες ειδικά για πίστες.

Στο παρελθόν όταν κατάφερνε να παίρνει ολιγοήμερες άδειες από τη δουλειά του, ερχόταν από την Κύπρο στο Κιλκίς μαζί με φανατικούς φίλους της μοτοσικλέτας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα Dragstrer Πολυκάστρου. Τελευταία φορά που συμμετείχε σε αγώνες μοτοσικλέτας ήταν το 2013. Παρόλο που οι αγώνες αυτοί πραγματοποιούνται έξι φορές το χρόνο, ο άτυχος πιλότος λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων συμμετείχε μετα δυσκολίας μία έως δυο φορές το χρόνο.

Κυβερνήτης Boeing έγινε τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, πρόσωπα που τον γνώριζαν το περιέγραψαν ως έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο ο οποίος με δυσκολίες κατέφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα.

Σημειώνεται ότι ο πιλότος φέρεται να έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο για τουλάχιστον δύο ώρες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς και μια αποτυχημένη προσπάθεια να προσγειωθεί. Η συντριβή συνέβη κατά τη δεύτερη απόπειρα προσγείωσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είχε εκπέμψει σήμα SOS.

Το ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των επιβαινόντων και του πληρώματος. Όλοι σκοτώθηκαν κατά το δυστύχημα.

Όπως επισημαίνεται, στο emirates Greek forum: "Τα μαθήματα Ελληνομάθειας ακυρώνουν την προγραμματισμένη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου σήμερα στο Ντουμπάι, ως φόρο τιμής στον άδικο και τραγικό χαμό του Έλληνα πιλότου μαζί με 62 επιβάτες στην πτήση FlyDubai προς Ρωσία".

Το αεροσκάφος Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας Flydubai του Ντουμπάι, (Flydubai Flight 981) που πραγματοποιούσε την πτήση από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς το Ροστόφ της Ρωσίας συνετρίβη σήμερα το πρωί κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Rostov-on-Don στο Ροστόφ στην νότια Ρωσία.

Στη νέα αεροπορική τραγωδία, και οι 55 επιβάτες καθώς και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι νεκροί, όπως ανέφεραν πηγές στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass και το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενοι το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η συντριβή του αεροσκάφους

"Δυστυχώς είναι όλοι νεκροί", δήλωσε ο Βίκτορ Γιανουτσένκο, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος συνετρίβη με την επαφή του με το έδαφος, όπως ανέφερε η αρμόδια επιτροπή ερευνών στο πρακτορείο Tass. Όπως δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 ο κυβερνήτης του Ροστόφ, Βασίλι Γκολούμπεβ οι αεροδιάδρομοι είχαν ανακατασκευαστεί τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας πως βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

Συλλυπητήρια Αναστασιάδη προς τις οικογένειες των θυμάτων

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια 62 ανθρώπινων ζωών, ως αποτέλεσμα του αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη στο Ροστόφ της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα εκφράζει οδύνη για το γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο Κύπριος πιλότος Άριστος Σωκράτους.

Σε δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, το ρωσικό λαό και τη Ρωσική Κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία: Κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο έκανε ο πιλότος πριν την πτώση

Αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει τη Ρωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ