ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Η επιτροπή εμβολιασμών συνιστά την προληπτική αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca

Ιρλανδία: Η επιτροπή εμβολιασμών συνιστά την προληπτική αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca
AP Photo

Οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας συνέστησαν σήμερα να ανασταλεί για προληπτικούς λόγους η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, αφού αναφέρθηκαν περιπτώσεις θρόμβωσης στη Νορβηγία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάποια σύνδεση των εμβολιασμών με την εμφάνιση θρόμβων.

Η επιτροπή που είναι αρμόδια τια το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιρλανδία συνέστησε να ληφθεί αυτό το μέτρο, που ισχύει ήδη σε ορισμένες άλλες χώρες, από σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν σε ανακοίνωσή του.

Η σύσταση αυτή εκδόθηκε αφού η Νορβηγία ανέφερε ότι καταγράφηκαν «τέσσερις νέες σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης σε ενήλικες» που είχαν κάνει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία είχαν ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου. Τις ακολούθησε η Βουλγαρία, την Παρασκευή, ενώ η Ταϊλάνδη αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιό της δεν παρουσιάζει κανέναν «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης θρομβώσεων. Αναλύοντας τα δεδομένα ασφαλείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων περιπτώσεων «δεν είδαμε καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή θρόμβωση», επισήμανε στην ανακοίνωσή της. Σημείωσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. προσώπων που παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα) είναι πολύ πιο χαμηλοί μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν στον συνολικό πληθυσμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ