ΚΟΣΜΟΣ

Επαγρύπνηση στα σύνορα συνιστά η Interpol - Αρνείται την έκδοσή του στη Γαλλία ο Αμπντεσλάμ

Επαγρύπνηση στα σύνορα συνιστά η Interpol - Αρνείται την έκδοσή του στη Γαλλία ο Αμπντεσλάμ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επαγρύπνηση στα σύνορα, από την Interpol, καθώς η σύλληψη του Αμπντεσλάμ μπορεί να οδηγήσει άλλους συνεργούς του να επιχειρήσουν να φύγουν από την Ευρώπη. Την ίδια ώρα ο τρομοκράτης αρνείται την έκδοσή του στη Γαλλία.

Ανακοίνωση στα κράτη-μέλη έστειλε η Interpol, με την οποία τους συνιστά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τους ελέγχους στα σύνορα, καθώς, οι συνεργοί του Αμπντεσλάμ μπορεί να επιχειρήσουν να διαφύγουν της Ευρώπης, μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με το Reuters.

“Ενώ είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η έρευνα, οποιοσδήποτε συνδέεται με τον Αμπντεσλάμ, θα ανησυχήσει μήπως εντοπιστεί η τοποθεσία του και μπορεί να επιχειρήσει να διαφύγει για να ξεφύγει του εντοπισμού”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιουργκεν Στοκ.

“Είναι πολύ σημαντικό οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να κάνουν εκτενείς ελέγχους στις πληροφορίες που διαθέτουν, προκειμένου να αποφύγουν να ξεγλιστρήσουν οι ύποπτοι, μέσω του δικτύου συνεργατών που υπάρχει”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του μέχρι χθες Νο1 καταζητούμενου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, σημειώνει ότι ο τρομοκράτης αρνείται την έκδοσή του στη Γαλλία και θα συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές.

“Συνεργάζεται με την βελγική δικαιοσύνη. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία”, ανέφερε ο δικηγόρος Σβεν Μαρί στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερναρ Καζενέβ ανέφερε πως “Ο Σαλά Αμπντεσλάμ θα απαντήσει για τις πράξεις του ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την Daech στην Ευρώπη”.

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ και ο συνεργός του Αμίν Τσουκρί συνελήφθησαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης των αρχών στη συνοικία Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες. Σήμερα το πρωί πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο των Βρυξελλών, αφού χθες το βράδυ τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μετά από τραυματισμό τους κατά την σύλληψή τους, από αστυνομικά πυρά.

"Οι δύο τρομοκράτες έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Saint-Pierre", έγραψε ο Yvan Mayeur, δήμαρχος των Βρυξελλών, στο Twitter, χωρίς ωστόσο να αναφέρει που έχουν μεταφερθεί.

Μάλιστα, ο Αμίν Τσουκρί, εισήλθε στην Ευρώπη από το νησί της Λέρου, στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη, δύο μήνες πριν το μακελειό στο Παρίσι. Και άλλοι τρομοκράτες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου στο Μπατακλάν, μεταξύ των οποίων ο Αμπντελαμίντ Αμπαούντ, έχουν περάσει επίσης από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τη Λέρο.

Πάντως και οι δύο τρομοκράτες αναμένεται να ανακριθούν πριν την λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα έκδοσής του από τις γαλλικές αρχές. Συνολικά πέντε άτομα, οι δύο τρομοκράτες και τρία μέλη της οικογένειας που τους παρείχαν καταφύγιο, συνελήφθησαν χθες Παρασκευή στην συνοικία Μόλενμπεκ, στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

Από τη Λέρο είχε περάσει ο συνεργός του μακελάρη του Παρισιού Σαλά Αμπντεσλάμ

Το ανθρωποκυνηγητό του μακελάρη, από το Παρίσι ως τις Βρυξέλλες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ