ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αιματικών θρόμβων

AstraZeneca: Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αιματικών θρόμβων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Οι Αρχές στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου λόγω περιστατικών θρόμβωσης, ενώ η Αυστρία σταμάτησε να χρησιμοποιεί μια παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα. Η Ιρλανδία ανέστειλε επίσης την Κυριακή προσωρινά το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca.

Η φαρμακοβιομηχανία είπε ότι πρόσθετες δοκιμές έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται από την εταιρεία και τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές και καμία από τις επαναληπτικές δοκιμές δεν έχει προκαλέσει ανησυχία.

Δεν υπάρχουν επίσης επιβεβαιωμένα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα οποιασδήποτε από τις παρτίδες εμβολίων COVID-19 που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε η εταιρεία.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται κανονικά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην απόφαση να συνεχιστούν κανονικά και με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από περιστατικά θρόμβωσης στην Ευρώπη και το «φρένο» που έχουν βάλει αρκετές κυβερνήσεις στην χορήγηση ορισμένων παρτίδων του εμβολίου.

Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή τονίζει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης(PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η εν λόγω επιτροπή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζει δε, πως τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασεγια να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδοδιενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων,είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούναδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείαςτων πολιτών της χώρας μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ