ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
AP Photo/Kemal Softic

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από κάποιες χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με περιστατικά θρομβώσεων και πρόσθεσε πως «τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων».

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ». Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους« τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

O οργανισμός φαρμάκων της Ιταλίας, Αifa, αποφάσισε -για προληπτικούς λόγους- να αναστείλει τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, σε όλην τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο ΠΟΥ εξετάζει τις αναφορές για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία περί αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό και το εμβόλιο.

«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό.

»Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, στο πρακτορείο Reuters.

Για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca ενάντια στον κορωνοϊό διαβεβαίωσε την ίδια στιγμή στη Βρετανία ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, o ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, νόσου που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Νέες διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον

Ακολούθησε νέα διαβεβαίωση για την ασφάλεια του εμβολίου και εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ».

«Ο MHRA [ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων] είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών» τόνισε.

«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία» σημείωσε.

AstraZeneca: Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων

Η ίδια η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Οι Αρχές στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου λόγω περιστατικών θρόμβωσης, ενώ η Αυστρία σταμάτησε να χρησιμοποιεί μια παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα. Η Ιρλανδία ανέστειλε επίσης την Κυριακή προσωρινά το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην απόφαση να συνεχιστούν κανονικά και με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ