ΚΟΣΜΟΣ

Οι εθνικότητες των θυμάτων από την αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Οι εθνικότητες των θυμάτων από την αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
REUTERS/Kemal Aslan

Πέντε νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο βομβιστής αυτοκτονίας, και τουλάχιστον 36 τραυματίες είναι ο απολογισμός της αιματηρής έκρηξης σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Τρεις Ισραηλινοί υπήκοοι κι ένας Ιρανός πολίτης έχασαν την ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε σήμερα το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, γνωστοποίησαν Τούρκοι αξιωματούχοι και μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές.

Οι Ισραηλινοί πολίτες που σκοτώθηκαν αναγνωρίστηκαν ως οι Σίμχα Σιμάν Ντεμρί (ηλικίας 60 ετών), Γιόναθαν Σουχέρ (40 ετών), Αβραάμ Γκόλντμαν (70 ετών) και ο Ιρανός υπήκοος που έχασε την ζωή του ονομάζεται Άλι Ρίζα Καλμάν (η ηλικία του δεν έχει διευκρινιστεί), μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk.

Ανάμεσα στους 36 τραυματίες από την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας είναι και 12 ξένοι πολίτες, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Συγκεκριμένα, έξι Ισραηλινοί, δύο Ιρλανδοί, ένας Ισλανδός, ένας Γερμανός, ένας Ιρανός και ένας από το Εμιράτο του Ντουμπάι είναι οι ξένοι τουρίστες που τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Τσάρλι Φλάναγκαν, επιβεβαίωσε ότι Ιρλανδοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών και τόνισε ότι αξιωματούχος της ιρλανδικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, παρέχει τις διπλωματικές διευκολύνσεις και ενέργειες που απαιτούνται για τον χειρισμό της κατάστασης.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσης ότι πολίτες του, βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών. Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε νωρίτερα ότι δύο από τους τραυματίες είναι Ισλανδοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αστυνομία είχε αντιληφθεί τον βομβιστή, τον οποίο απέτρεψε από το να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε διαφορετική χρονική στιγμή και σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ο δράστης πυροδότησε νωρίτερα τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, σύμφωνα με υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

Μετά την έκρηξη ακολούθησαν στιγμές πανικού, με ανθρώπους να τρέχουν για να σωθούν.

Οι τουρκικές αρχές φωτογραφίζουν το Ισλαμικό Κράτος ή το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), για τη νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για το νέο μακελειό.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας αποκαλώντας την «απάνθρωπη», ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των "κέντρων της τρομοκρατίας".

"Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις" επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

"Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως" τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Ισλαμικό Κράτος ή PKK βλέπουν οι αρχές της Τουρκίας

H στιγμή της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη

Βίντεο από την έκρηξη στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Έκρηξη με νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ