ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Ισλαμικό Κράτος ή PKK βλέπουν οι αρχές της Τουρκίας

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Ισλαμικό Κράτος ή PKK βλέπουν οι αρχές της Τουρκίας
Επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη REUTERS/Kemal Aslan

Το Ισλαμικό Κράτος ή το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) «φωτογραφίζουν» οι τουρκικές αρχές ως δράστη για την νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση που έγινε το πρωί του Σαββάτου σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 36, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για το νέο μακελειό.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το χώρο της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης, μπορεί ν' ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος ή στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) όπως δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας, αποκαλώντας την «απάνθρωπη», ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των "κέντρων της τρομοκρατίας".

"Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις" επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση. "Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως" τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα στους 36 τραυματίες από την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας είναι και 12 ξένοι πολίτες, όπως δήλωσε ο Τουρκος υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ενώ νωρίτερα και το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει ότι μεταξύ των τραυματιών ήταν και ισραηλινοί πολίτες.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης, που είδε το φως της δημοσιότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αστυνομία είχε αντιληφθεί τον βομβιστή, τον οποίο απέτρεψε από το να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε διαφορετική χρονική στιγμή και σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ο δράστης πυροδότησε νωρίτερα τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, σύμφωνα με υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι-εκτός από τον ίδιο- και να τραυματιστούν δεκάδες.

2016 03 19T102054Z 519563101 LR1EC3J0SQKTF RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Πηγή: REUTERS/Kemal Aslan

Μετά την έκρηξη ακολούθησαν στιγμές πανικού, με ανθρώπους να τρέχουν για να σωθούν, όπως φαίνεται σε βίντεο όπου έχουν καταγραφεί τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ «Newroz». Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία, με στόχο τμήμα του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων. Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειωθεί επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Η σειρά επιθέσεων στην Τουρκία έχει θέσει σε συναγερμό και άλλες χώρες, με τη Γερμανία την περασμένη Πέμπτη να κλείνει την πρεσβεία της στην Άγκυρα, το γενικό προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και γερμανικά σχολεία στη χώρα, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Μάλιστα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ είχε σημειώσει πως οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας είχαν λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα», στο περιθώριο συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας».

2016 03 19T105956Z 1077630201 LR1EC3J0UJLVN RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Πηγή: REUTERS/Kemal Aslan

Τη νέα βομβιστική επίθεση καταδίκασε και ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών. «Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία», τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται», τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό καθώς και τα βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ