ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μέχρι την Πέμπτη αναστέλλει η Κύπρος τη χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Μέχρι την Πέμπτη αναστέλλει η Κύπρος τη χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca
AP Photo/Manu Fernandez

Την οριστική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναφορικά με τη συσχέτιση των αναφορών για περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca θα αναμένει η Κύπρος.

Την προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου ανακοίνωσε η Κύπρος, εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ.

Όπως διευκρινίζεται, τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από κάποιες χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με περιστατικά θρομβώσεων και πρόσθεσε πως «τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων».

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής του επιτροπής αύριο, Τρίτη, για το ζήτημα.

σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή χρήσης του από ορισμένες χώρες, εν μέσω ανησυχίας για περιστατικά θρόμβωσης.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς σειρά χωρών ανακοίνωσε την αναστολή της χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχο», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ