ΚΟΣΜΟΣ

Σαλάχ Αμπντεσλάμ: Του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες

Σαλάχ Αμπντεσλάμ: Του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες
ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση και εγκληματική δράση κατηγορείται επίσημα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικός ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά και ο Αμίν Τσουκρί, τον οποίο οι αρχές συνέλαβαν μαζί του, χθες, δηλώνουν Βέλγοι εισαγγελείς.

Ο Αμίν Τσουκρί, ψευδώνυμο για το Μονιρ Αχμετ Αλαάζ, συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εισήλθε στην Ευρώπη από το νησί της Λέρου στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη. Τα δύο ονόματα εντοπίζονται σε πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.

Ένας τρίτος άντρας που επίσης συνελήφθη χθες στο ίδιο σπίτι, με το όνομα Αμπίντ Α., κατηγορείται ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για υπόθαλψη εγκληματιών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος μιας γυναίκας, με το όνομα Ντζεμιλά Μ., αλλά αυτή αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα πάντοτε με τις εισαγγελικές αρχές. Μία δεύτερη γυναίκα αφέθηκε επίσης, ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ, μέχρι χθες Νο1 καταζητούμενου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, σημειώνει ότι ο τρομοκράτης αρνείται την έκδοσή του στη Γαλλία και θα συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές.

“Συνεργάζεται με την βελγική δικαιοσύνη. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία”, ανέφερε ο δικηγόρος Σβεν Μαρί στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η Interpol, συνιστά στα κράτη-μέλη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τους ελέγχους στα σύνορα, καθώς, οι συνεργοί του Αμπντεσλάμ μπορεί να επιχειρήσουν να διαφύγουν της Ευρώπης, μετά τη σύλληψή του.

“Ενώ είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η έρευνα, οποιοσδήποτε συνδέεται με τον Αμπντεσλάμ, θα ανησυχήσει μήπως εντοπιστεί η τοποθεσία του και μπορεί να επιχειρήσει να διαφύγει για να ξεφύγει του εντοπισμού”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιουργκεν Στοκ.

“Είναι πολύ σημαντικό οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να κάνουν εκτενείς ελέγχους στις πληροφορίες που διαθέτουν, προκειμένου να αποφύγουν να ξεγλιστρήσουν οι ύποπτοι, μέσω του δικτύου συνεργατών που υπάρχει”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Επαγρύπνηση στα σύνορα συνιστά η Interpol - Αρνείται την έκδοσή του στη Γαλλία ο Αμπντεσλάμ

Από τη Λέρο είχε περάσει ο συνεργός του μακελάρη του Παρισιού Σαλά Αμπντεσλάμ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ