ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρός Πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας: Ο Πούτιν ανακαλεί τον πρέσβη μετά την επίθεση Μπάιντεν

«Ψυχρός Πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας: Ο Πούτιν ανακαλεί τον πρέσβη μετά την επίθεση Μπάιντεν
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με την ανάκληση του πρέσβη της στις Ηνωμένες Πολιτείες απαντά η Ρωσία στους «βρυχηθμούς» του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα πληρώσει τίμημα» για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2020, αλλά και την χωρίς περιστροφές αναφορά του πως θεωρεί τον Ρώσο ομόλογό του «φονιά».

Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, για διαβουλεύσεις με αντικείμενο την ανάλυση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αναφέρεται στην δήλωση που έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, ανακαλείται στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, σκοπός των οποίων είναι να αναλύσουμε τι θα πράξουμε και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ» δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Για εμάς το κύριο είναι να προσδιορίσουμε, τους δρόμους, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι ευρισκόμενες σε κρίσιμη κατάσταση ρώσο-αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες οδηγήθηκαν από την Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια, στην ουσία, σε αδιέξοδο» συμπλήρωσε η ίδια.

Και προσέθεσε ρίχνοντας το «μπαλάκι» στη διακυβέρνηση Μπάιντεν: «Μας ενδιαφέρει να μην επιτρέψουμε μία αμετάκλητη υποβάθμιση των σχέσεων, εάν οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν».

Μιλώντας ακολούθως σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε γεγονός άνευ προηγούμενου την ανάκληση του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε ότι «δεδομένου ότι και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά φορτισμένη, θα πω απλώς, ότι δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο».

Η ίδια προσέθεσε ότι πρόκειται «για ανάκληση για διαβουλεύσεις» και πρέπει να είμαστε «λιγότερο συναισθηματικοί», τονίζοντας ότι στο κείμενο των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα για το ίδιο θέμα έχουν ειπωθεί όλα.

Την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ασφαλώς οι Ρώσοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δράση που ανέλαβαν» επισήμανε η Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη σκιά της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα, και στηρίζει τις κατηγορίες ότι ο Πούτιν βρισκόταν πίσω από τη ρωσική ανάμειξη αμερικανικές εκλογές -κατηγορία που η Μόσχα χαρακτήρισε αβάσιμη.

Μπάιντεν: «Είναι φονιάς» ο Πούτιν, θα πληρώσει τίμημα για την ανάμειξη

Η αντίδραση του Κρεμλίνου ακολούθησε συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν στο δίκτυο ABC, κατά την οποία αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο» και, παράλληλα, προειδοποίησε ότι «θα υποστεί τις συνέπειες» της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο εάν εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «είναι ένας φονιάς», ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά: «Ναι, το πιστεύω».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αντιμετωπίσει συνέπειες επειδή ηγήθηκε προσπαθειών με στόχο να στρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και πως αυτές οι συνέπειες θα έρθουν σύντομα.

«Θα πληρώσει ένα τίμημα» προειδοποίησε ο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Good Morning America» του τηλεοπτικού δικτύου ABC News. Ερωτηθείς ποιο μπορεί να είναι αυτό το τίμημα, απάντησε: «Θα δείτε σύντομα».

Οι δηλώσεις Μπάιντεν ήλθαν αφότου

Ταυτόχρονα ο Μπάιντεν επισήμανε ότι «υπάρχουν πράγματα στα οποία είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να εργαστούμε μαζί», όπως η ανανέωση της συμφωνίας START για τα πυρηνικά, και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

«Τον ξέρω σχετικά καλά» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό στις συνδιαλλαγές με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με την εμπειρία μου [...] είναι απλώς να ξέρεις τον άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ