ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Νικητής ο Μαρκ Ρούτε στις πρώτες ευρωπαϊκές κάλπες εν μέσω πανδημίας

Ολλανδία: Νικητής ο Μαρκ Ρούτε στις πρώτες ευρωπαϊκές κάλπες εν μέσω πανδημίας
AP Photo/Peter Dejong

Στην πρώτη εκλογική δοκιμασία στην ΕΕ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κερδίζει σύμφωνα με τα exit poll το «στοίχημα» της κάλπης οδεύοντας -και μάλιστα ενισχυμένος κοινοβουλευτικά- προς τέταρτη θητεία.

Το κυβερνών συντηρητικό-φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στις εκλογές συγκεντρώνοντας 35 έδρες -δύο περισσότερες από τις εκλογές του 2017- γεγονός που σημαίνει ότι ο Ρούτε θα έχει λάβει σαφή εντολή να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Κέρδη καταγράφει όμως στις κάλπες και το κεντροαριστερό κόμμα D-66. Σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Ipsos για την ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS, το D-6627 συγκεντρώνει 27 έδρες στο Κοινοβούλιο -οκτώ έδρες περισσότερες συγκριτικά με τη σημερινή κοινοβουλευτική του δύναμη.

Ως προς την ακροδεξιά παράταξη υπό τον Γκέερτ Βίλντερς, το αντιϊσλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), προβλέπεται βάσει της ίδιας μέτρησης να λάβει 17 έδρες.

Στην εκλογική διαδικασία κυριάρχησε το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ολλανδία, όπου εξακολουθούν να ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, περιλαμβανομένης απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο Μαρκ Ρούτε, ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στην ΕΕ μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, είναι γνωστός για την ικανότητά του να βγαίνει αλώβητος από πολιτικές κρίσεις.

Ωστόσο τον Ιανουάριο αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν αδίκως ότι έλαβαν παράτυπα οικογενειακά επιδόματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ