ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία προς Ερντογάν: «Λάθος μήνυμα στην Ευρώπη» για τη βία κατά των γυναικών

Γερμανία προς Ερντογάν: «Λάθος μήνυμα στην Ευρώπη» για τη βία κατά των γυναικών
Από τη σημερινή διαδήλωση γυναικών στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Emrah Gurel

Η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -τη συνθήκη-ορόσημο του 2011 με στόχο να προστατεύσει τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία- στέλνει «το λάθος μήνυμα στην Ευρώπη και στις γυναίκες της χώρας» διαμηνύει η Γερμανία -εν μέσω διαδηλώσεων στην Τουρκία και σε απόσταση αναπνοής από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ασχολείται και με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η καταγγελία μιας σημαντικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης γι' αυτό το θέμα θέτει το ερώτημα, πόσο σοβαρά εννοεί η Τουρκία τους στόχους που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης.

»Είναι σαφές: Ούτε πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους εθνικές παραδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, καυτηρίασε την ίδια στιγμή έντονα την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η προστασία των γυναικών».

«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: πλήρης περιφρόνηση του κράτους Δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις.

«Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη Συνθήκη!» φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που συγκεντρώθηκαν στο Καντίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».

Συγκεντρώσεις, μικρότερες σε μέγεθος, πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Με το διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες σε περίπου 30 χώρες για να αντιμετωπιστεί η βία βάση του φύλου.

Η απόφασή του Τούρκου προέδρου, που ελήφθη μολονότι οι γυναικοκτονίες αυξάνονται την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε την οργή οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντηρητικές και ισλαμικές οργανώσεις ζητούσαν από τον Ερντογάν να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες προάγοντας την ισότητα των φύλων.

Η απόφαση του Ερντογάν επικρίθηκε και στο εσωτερικό της Τουρκίας από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Το να ανακοινώνεις μέσα στη νύχτα ότι αποσύρεσαι από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ μαθαίνουμε καθημερινά ότι διαπράττονται νέες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών, είναι θλιβερό» δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η συντηρητική γυναικεία οργάνωση KADEM, που πρόσκειται στην κυβέρνηση (μέλος της είναι και μία από τις κόρες του Ερντογάν) εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της, σημειώνοντας ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της βίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ