ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισραήλ: Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης παρά τη νίκη Νετανιάχου

Εκλογές Ισραήλ: Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης παρά τη νίκη Νετανιάχου
AP Photo/Maya Alleruzzo

Προβάδισμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δείχνουν τα exit polls μετά τις εκλογές στο Ισραήλ, το ενδεχόμενο ωστόσο ο απερχόμενος πρωθυπουργός να μην καταφέρει να κερδίσει τόσες έδρες ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πιθανό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα του Νετανιάχου και των συμμάχων του υπολείπονται τουλάχιστον επτά έδρες προκειμένου να πιάσουν το κατώτατο όριο των 61 εδρών που είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα κόμματα που αντιτίθενται στην επανεκλογή Νετανιάχου συγκεντρώνουν 60 έδρες.

Επί του παρόντος λοιπόν ούτε η θεωρητική συμμαχία της δεξιάς υπό τον κ. Νετανιάχου (Λικούντ + παρατάξεις της θρησκευτικής δεξιάς), ούτε μια θεωρητική συμμαχία κομμάτων που θα τα ένωνε η εναντίωσή τους στον πρωθυπουργό (αριστερά, κέντρο + ένα κόμμα της δεξιάς) συγκεντρώνει ικανό αριθμό εδρών για να σχηματιστεί κυβέρνηση, κάτι που ίσως μετατρέψει τον Ναφτάλι Μπένετ, που δεν έχει επιλέξει πλευρά, σε διαμορφωτή ισορροπιών.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξέλαβε το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη της δεξιάς.

Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς», δήλωσε σήμερα το βράδυ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του οποίου το κόμμα Λικούντ τερματίζει πρώτο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις.

«Πολίτες του Ισραήλ, σας ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στην δεξιά και στο Λικούντ υπό την ηγεσία μου (...) Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών βρίσκεται στα δεξιά και θέλει μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», έγραψε ο Νετανιάχου σε tweet του.

Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, Γιαΐρ Λαπίντ το κεντρώο κόμμα του οποίου φαίνεται πως κερδίζει μεταξύ 16 και 18 εδρών, δήλωσε «υπερήφανος» για το «τεράστιο» επίτευγμα.

Στην αναμέτρηση της Τρίτης οδήγησε η ρήξη της συμμαχίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Μπένι Γκαντς, τον στρατηγό ε.α. που αποτελούσε ωσότου δεχθεί να σχηματιστεί η απερχόμενη κυβέρνηση τον βασικό του αντίπαλο.

Διαβουλεύσεις

Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια έμοιαζε με δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία της “διαφθοράς”, αλλά παράλληλα ήταν αρχιτέκτονας της τεράστιας εμβολιαστικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της covid-19.

Όμως έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι αναλυτές ανέμεναν ένα είδος «εκλογικής κούρασης» και δεν έκαναν λάθος: η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%, μείωση κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαρτίου του 2020.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Μετά ακολουθεί η γιορτή του Πάσχα των Εβραίων και στη συνέχεια ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν θα ζητήσει από τους βουλευτές να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ