ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μακρόν για απόπειρα ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μακρόν για απόπειρα ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές
AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η Τουρκία τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θέλει να επηρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα του.

«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Τρίτη από το τηλεοπτικό κανάλι France 5.

«Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις, που είναι αντίθετες με το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε μια ανακοίνωσή του.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία άλλη έγνοια, σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, παρά μόνο την ευημερία των περίπου 800.000 Τούρκων που ζουν σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς θα προσπαθήσει ενδεχομένως η Τουρκία να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, ούτε διευκρίνισε αν αναφέρεται στις περιφερειακές κάλπες του Ιουνίου, τις προεδρικές εκλογές του 2022 ή αμφότερες. Είπε μόνον ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη».

Ίσως η φράση αποτελεί μια πιθανή αναφορά στην επιρροή που ασκεί η Άγκυρα σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανώσεων.

Ωστόσο, ο Μακρόν προσπάθησε να ρίξει κάπως τους τόνους επισημαίνοντας ότι παραμένει αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία. Επεσήμανε εξάλλου ότι εκτός από μέλος του ΝΑΤΟ είναι και σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά και σύμμαχος στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

«Αν πεις εν μιά νυκτί δεν μπορώ να συνεργαστώ πλέον μαζί σου, σταματάμε το διάλογο, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πιστεύω», τόνισε ο Μακρόν, «ότι οι εταίροι δεν έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2015 και εννοώ την ηγεσία της, με τις γεωπολιτικές επιλογές της που απειλούν την ασφάλεια» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ